• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

STANJE JE OZBILJNO, A ŠTETE VELIKE

Obilazeći poplavom ugrožena područja donje Posavine, u ponedjeljak, 24. veljače, Marina Lovrić Merzel, županica Sisačko-moslavačke županije, u pratnji dožupana Ivana Nekvapila i Zdenka Vahovca te Mije Brlečića, zapovjednika Vatrogasne zajednice SMŽ i članova županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, obišla je i Kraljevu Veliku, na području općine Lipovljani. Dočekali su ih Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika općine Lipovljani, Zlatko Pješ, zapovjednik VZO Lipovljani, Melita Mihalić članica općinskog stožera ispred Crvenog Križa Novska, Marinko Sabadoš, Josip Kovačević, te Zvonko Andrilović članovi stožera ispred MO Kraljeve Velike.

Na cesti za Trebež, županici i suradnicima obrazloženo je trenutno stanje s visokim vodama i obranom od poplave. Nastavlja se izgradnja, ojačavanje i povisivanje zaštitnog nasipa.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Zajedno s domaćinima, županica je obišla i dio Kraljeve Velike kod Željana, gdje je trenutno najkritičnije stanje i vatrogasci se cjelodnevnim akcijama ispumpavanja bore za četiri kuće koje su najugroženije.

–  Mogu reći da je stanje vrlo ozbiljno, na čitavom području, a najveći problemi su zaobalne vode. Ovdje u Kraljevoj Velikoj, gdje se nitko ne sjeća ovako visoke vode, žečji nasip obranio je ove kuće i stanje je pod kontrolom. Puno teže je na jasenovačkom području, gdje je u tijeku evakuacija dijela stanovnika.

Štete su velike, štete su ogromne. Kad voda počne opadati ići ćemo u procjenu šteta. Sada se procjenjuju štete na prometnicama, a s procjenom štete za stanovnike ići ćemo kad one budu potpuno vidljive – naglasila je županica Marina Lovrić Merzel.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

– Stanje je pod kontrolom, ide se dalje s radovima na obrani. Dajemo sve od sebe da izdržimo u svim aktivnostima na obrani. Surađujemo sa svim službama na terenu, a svakodnevno na svim aktivnostima ove obrane marljivo radi 50-60 ljudi. Pohvaljujem vatrogasce svih općinskih DVD-ova, mještane K.Velike i okolnih mjesta općine, djelatnike Vodoprivrede, Crvenog križa, Šumarije Lipovljani, Hrvatskih voda, lipovljanskog komunalca, i sve koji su na bilo koji način do sada sudjelovali ili će sudjelovati u obrani od poplave, ili su na bilo koji drugi način pripomogli. Evakuacije nije bilo, nadamo se da neće biti potrebna, ali smo i za to spremni u koordinaciji sa Crvenim križom,  – opisao je trenutno stanje u Kraljevoj Velikoj Mario Ribar.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

– Posebno sam zadovoljan organizacijom vatrogasaca, na ovim kriznim područjima. Stalno su na terenu i vatrogasci jasenovačkog i lipovljanskog područja. Novska nije toliko ugrožena pa vatrogasci Novske uskaču na ispomoć vatrogascima u Jasenovcu i Lipovljanima. Mi svim postrojbama osiguravamo pumpe, a kad se voda snizi krenut će i ispumpavanje vode iz kuća i podruma. Organizacijom i izvedenim poslovima sam jako zadovoljan – naglasio je u Kraljevoj Velikoj Mijo Brlečić, zapovjednik Vatrogasne zajednice sisačko-moslavačke županije.              (D. SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content