• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

MONTIRAN SNAŽAN AGREGAT ZA PREBACIVANJE VODE, VODOSTAJ RASTE NEŠTO SPORIJE

Od petka, 21. veljače i službeno je zatvorena županijska cesta Lipovljani-Kraljeva Velika-Piljenice zbog mjestimičnog prelijevanja nabujalih voda između Kraljeve Velike i Gradina, ali i zato što je ta prometnica mjesto obrane od poplave, na kojoj se izvode svi radovi zaštite od rastuće vode. Tijekom dana mjerenja su pokazala da je voda počela sporije doticati do branjenog područja u Kraljevoj Velikoj, pa sada raste 1 centimetar u dva sata, a ukupno je porasla, u odnosu na četvrtak, 13 centimetara u protekla 24 sata.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

No, zato voda u jasenovačkoj Posavini raste brže, pa je tako u Mlaci, u isto vrijeme mjerenja, kao i u Kraljevoj Velikoj, voda narasla za 34 centimetra u 24 sata. To je rezultat prolaska najavljenog vodnog vala, a koliko će se to odraziti na porast vode na području Plesma i Kraljeve Velike ne može se još prognozirati.

Zbog kiše tijekom noći, pumpe za ispumpavanje u stalnom su radu, a zbog prelijevanja vode na dijelu županijske ceste za Gradine i Piljenice, tijekom petka dovozi se zemlja kako bi se napravila barijera uz cestu i zaustavilo daljnje prelijevanje vode.

Nakon uspješnog zasipavanja Željana s južne strane županijske ceste, dovezena je velika, traktorska pumpa, vrlo snažan agregat, koji 300 litara vode u sekundi prebacuje preko ceste, iz gornjeg dijela Željana, u donji koji već plavi livade i okućnice. Tom pumpom želi se rasteretiti visoki vodostaj, kako bi se smanjile zaobalne i oborinske vode, koje bi mogle postati ozbiljna prijetnja branjenom dijelu kuća u Kraljevoj Velikoj.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ogromne količine vode koje se slijevaju u šume i livade, sve veća su prijetnja i Opekama kod Kraljeve Velike, vlasništvo Šumarskog fakulteta u Zagrebu. Podizanje vode stalno se prati i na tom lokalitetu, pa se pripremaju mjere obrane. Šumski predjeli su puni vode, duboke preko jednog metra, ali Opeke su na nešto povišenom terenu pa će i obrana biti lakša. Voda još nije prelila lokalnu cestu do Opeka, no došla je do samog ruba asfalta.

Osim operativnih zadataka i saznanja stanja na poplavljenom i branjenom području, Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, izvijestio je članove općinskog Stožera za zaštitu i spašavanje, da je tijekom petka, 21. veljače, Kraljevu Veliku posjetilo izaslanstvo Hrvatskog Crvenog križa, koje je vodio Robert Markt, izvršni predsjednik, te čelništvo općine Žumberak na čelu s načelnikom Zdenkom Šiljkom, koji su dovezli i donirali vrijednu humanitarnu pomoć. Svima je javno zahvalio na dolascima i pruženoj potpori, te doniranoj materijalnoj pomoći, koja je sada vrlo potrebna.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Na večernjoj sjednici čulo se kako su već umorni dragovoljci s područja općine Lipovljani, koji neprekidno već 5 dana pune i ugrađuju vreće u zaštitne nasipe. U petak, 21. veljače velik posao napravili su djelatnici Vodoprivrede, oko pojedinačnih obrana tri obiteljske kuće, no trebalo bi 50-tak odmornih ljudi naći za daljnje radove na obrani. Tijekom petka natrpano je pijeskom 2.500 novih vreća, a u zaštitne zidove ugrađeno oko 4.000, pa je u pričuvi ostalo još 300-tinjak vreća. Kako vodostaj i dalje raste bit će potrebno puniti još vreća s pijeskom.      (D. SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content