• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ZASIPAVANJEM ZEMLJE ZAPOČELO PREGRAĐIVANJE ŽELJANA S JUŽNE STRANE ŽUPANIJSKE CESTE

U četvrtak, 20. veljače, u popodnevnim satima započelo je zasipavanje Željana, kanala na Urijama, najnižem dijelu Kraljeve Velike, u koji se u normalnim prilikama slijeva većina oborinskih voda Kraljeve, i voda iz obližnjeg ribnjaka, i njime otječu u Lonjsko polje, odnosno Strug. No, zbog visokog vodostaja vode u Lonjskom polju sada ta voda iz Save preko Lonjskog polja vraća vodu Željanom u Kraljevu Veliku i prijeti poplavljivanju Urija i županijske ceste Lipovljani – Kraljeva Velika – Piljenice.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Zato je odlučeno u koordinaciji s Hrvatskim Vodama, ispostavi u Novskoj, da se s južne strane županijske ceste kanal Željan zasipa zemljom i izgradi nasip, kako bi se spriječio dalji dotok vode, a da se voda sa sjeverne strane ceste agregatima prebacuje u područje koje već plavi. U navozu zemlje u Željan pomagali su kamioni Hrvatskih šuma, Šumarija Lipovljani, a pregradnu branu radio je bager Vodoprivrede.

Kako voda raste po 1 centimetar na sat, a najavljuje se i novi vodni val, prišlo se izgradnji i zaštitnog nasipa od zemlje na lijevoj strani ceste prema Trebežu, koji će biti dug od 150 do 200 metara. Voda na toj strani nešto sporije pritječe, a i teren na kom su kuće i gospodarske zgrade viši je za metar, dva, pa će se gusjeničarom napraviti tek jedan dio nasipa, a budno pratiti rast vode.

Vatrogasci su, cijelu noć od srijede na četvrtak dežurali uz motorne agregate, kojima prebacuju vodu iz sabirnih kanala jer je gotovo čitavu noć padala kiša. Kako je većina odvodnih kanala uz cestu zasipana, da bi se obranilo 13 najugroženijih domaćinstava u Kraljevoj Velikoj, vatrogascima i svima koji rade na obrani, kiša nije saveznik u poslovima obrane. Njezino padanje već izaziva dodatne probleme i stalno ispumpavanje kanala.

– Graditelji zaštitnih, zečjih nasipa, ugradili su do četvrtka, 20. veljače oko 13.000 vreća s pijeskom, a trenutno u pričuvi imaju oko 2.000 natrpanih vreća, u slučaju neke hitne intervencije. Očekujemo dovoz novih količina pijeska i vreća, koje dnevno puni 60-tak osoba iz svih mjesta općine Lipovljani naglašeno je na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje općine Lipovljani, u četvrtak, 20. veljače uvečer. Na sastanku su uz pijesak, od Hrvatskih voda, zatražene i nove količine vreća, te plastičnu foliju kojom se prekrivaju žečji nasipi kako ih voda ne bi razmočila, omekšala i provalila.

Na kraju dana, u četvrtak, 20. veljače, iz Hrvatskih voda izvijestili su da je voda došla do 94,68 metara nadmorske visine, no da se njen rast i dalje očekuje pa se zaštitni radovi na obrani od poplave nastavljaju i dalje jednakom snagom.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Na sjednici Stožera za zaštitu u Kraljevoj Velikoj, zbog prelijevanja vode preko ceste, te zbog velikog broja vozila, kamiona, vatrogasnih strojeva i radnih strojeva, najavljeno je zatvaranje županijske ceste Lipovljani-Kraljeva Velika-Piljenice. Uvjeti za prometovanje tom cestom iznimno su složeni, a mještane Kraljeve Velike moli se da cestu koriste oprezno i samo u nužnim potrebama.  (D. SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content