• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PODIZANA VISINA ZAŠTITNOG NASIPA U KRALJEVOJ VELIKOJ

Par sati nakon što je završen zaštitni nasip u Kraljevoj Velikoj, u noći s utorka na srijedu, 19. veljače, 20-tak vatrogasaca domaćeg DVD-a, do 3 sata ujutro punilo je vreće i podizalo visinu tek izgrađenog nasipa. Voda na najzapadnijem dijelu izgrađenog nasipa, uz Željan, prijetila je prebaciti nasip, a da ne bi počela pritjecati u branjeni prostor oko obiteljskih kuća, napunjeno je i postavljeno novih 200-tinjak vreća s pijeskom.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA               Srijeda, 19. veljače protekla je u daljim poslovima obrane od nadolazeće vode, koja osim posavskim selima Trebežu, Bukovici i Plesmu, prijeti i dijelu Kraljeve Velike, na području općine Lipovljani.            Voda ne raste naglo, ni brzo kako se očekivalo, već je njen porast oko jedan centimetar na sat, pa to daje organiziranim braniteljima, vatrogascima, djelatnicima Vodoprivrede, ‘LIP-KOM’-a, ‘Hrvatskih voda’ i članovima Stožera za zaštitu od poplava, vremena da sve dobro pripreme, iako stalni radovi na obrani od poplave u Kraljevoj Velikoj traju već 4 dana i svi dragovoljci su već pomalo umorni od poslova punjenja i postavljanja vreća. Izgrađeno je 1.200 metara zaštitnog nasipa u komadu, ali i 200 metara nasipa oko pojedinih objekata i na nekoliko depresija. Ugrađeno je oko 8.000 tisuća vreća pijeska, a oko 1.000 natrpanih vreća u srijedu, 19. veljače ostalo je za rezervu, za eventualnu intervenciju. No, s trpanjem pijeska u vreće nastavit će se i u četvrtak, 20. veljače jer se očekuje dalji rast vode.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Koliko će trajati obrana od poplave – nitko ne može prognozirati! U ‘Hrvatskim vodama’ predviđaju da će voda na ovom dijelu Posavine, a onda i kod Kraljeve Velike, rasti idućih nekoliko dana.          Zato u Stožeru za obranu od poplave i spašavanje općine Lipovljani razmišljaju o gradnji dodatnih nasipa na najnižim mjestima iza obiteljskih domaćinstava u Kraljevoj Velikoj. Ispitat će i mogućnost angažiranja dodatnih snaga, koji bi pomogli u utvrđivanju izgrađenih zečjih nasipa, te izgradnji novih ukoliko se za to utvrdi potreba, budući da je stotinjak ljudi koji četiri puna dana, besprekidno rade na obrani od poplave polako iscrpljeno. Pokušat će se doći i do pumpi za ispumpavanje vode većih kapaciteta, a tijekom srijede, 19. veljače, Šumarija Lipovljani i Ribnjaci Lipovljani stavili su Stožeru za obranu na raspolaganje dvije pumpe muljače, manjeg kapaciteta, pa sada vatrogasci na ispumpavanju vode mogu koristiti 9 pumpi muljači za prepumpavanje vode. O tome je članove Stožera izvijestio Zlatko Pješ, prvi operativac obrane od poplave u Kraljevoj Velikoj.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Na sastanku Stožera za obranu, u srijedu, 19. veljače održanom u Društvenom domu u Kraljevoj Velikoj, zahvaljeno je svima dragovoljcima na trudu i zalaganju u obrani od poplave,  zahvaljeno je Šumariji i Ribnjacima, jer uz pumpe, Šumarija Lipovljani dala je na korištenje traktor i prikolicu za prijevoz vreća, te svoje sjekače, da rade na poslovima obrane. Zahvaljeno je i županijskom Stožeru za obranu jer je poslao dodatnu opremu, čizme ribarice, koje će se koristiti kod gradnje nasipa i ispumpavanja vode.

Iza 19 sati članovi Stožera za obranu općine Lipovljani obišli su branjeni, donji dio Kaljeve Velike i razmatrali potrebe za četvrtak.      (D. SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content