• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ZAPOČELA IZGRADNJA ZAŠTITNOG NASIPA U KRALJEVOJ VELIKOJ

Nakon što su u nedjelju, 16. veljače, proglašene izvanredne mjere obrane od poplave voda Save i njenih pritoka, na djelu Sisačko-moslavačke županije za općine Jasenovac i Lipovljani, te grad Novsku, na području općine Lipovljani započela je temeljita priprema obrane od poplave. Najugroženije mjesto je Kraljeva Velika, i već u nedjelju

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

popodne i navečer, natrpano je pijeskom 2.000 vreća, a u ponedjeljak, 17. veljače dopodne natrpano je još 2.000 vreća koje će se koristiti kod izrade zaštitnog nasipa.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKako bi rasteretili retenciju Lonjsko polje i pronašle mjesto za smanjivanje novog vodnog vala koji se najavljuje iz Slovenije, Hrvatske vode pustile su dio vode van retencije, koja se širi po livadama i šumama od Save i Lonjskog polja prema autocesti. U ponedjeljak oko podne voda je već poplavila cestu između Trebeža i Kraljeve Velike i širila se šumom i livadama prema naselju.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANakon snimanja terena i utvrđivanja širenja poplavne površine, odlučeno je da se gradi nasip koji će braniti kuće u donjem djelu Kraljeve Velike, koje su na nadmorskoj visini ispod 95 metara, a smještene su oko kanala Željan. KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAIako je procjena stručnjaka Hrvatskih voda da se voda neće dići iznad 95 metara nadmorske visine, pripremljene su i ostale mjere, prije svega za zbrinjavanje ljudi.

U Društvenom domu u Kraljevoj Velikoj, a u suradnji sa Crvenim križom, pripremljen je prostor s 50 ležaja za, eventualnu, evakuaciju najugroženijih obitelji. Za sada će se izgraditi oko 1.200 metara zaštitnog nasipa uz pomoć vreća i zemlje, i njima će se štititi 10-tak najugroženijih domaćinstava, a prodori vode kanalima blokirat će se zasipavanjem i ispumpavanjem vode. Sreća je, i velika pomoć u obrani, što na ovom području nije bilo kiše.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                O trenutnom stanju na ugroženom području, u ponedjeljak, 17. veljače uvečer, raspravljao je i Stožer za obranu od poplave Općine Lipovljani. Općinski načelnik Mario Ribar, izvješten je o početku gradnje ‘zečjih’ nasipa, angažiranju ljudi i tehnike, poduzetim preventivnim mjerama i radovima što će biti odrađeni u utorak, 18. veljače.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA               Zlatko Pješ je izvijestio sve članove stožera o predradnjama i svim odrađenim aktivnostima, vezanim uz mjere obrane i upozorio na određene prijetnje koje se mogu dogoditi, a u izvješću ga je nadopunio i  Tomislav Naglić, predstavnik Hrvatskih voda, ispostave Novska upoznavši članove stožera o aktivaciji djelatnika Vodoprivrede Novska na zaštiti najugroženijeg dijela Kraljeve Velike.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Koliko će trajati prijetnja od poplave sada se ne može predvidjeti, no bit će duže vrijeme, posebno i zato što se iz Slovenije najavljuje novi veliki vodni val na Savi, no sve će ovisiti i o vremenskom stanju, suhom ili kišnom vremenu.

Članovi Stožera za obranu, izvješteni su da je u ponedjeljak stiglo 5 pumpi ‘muljača’ za ispumpavanje vode, koje će se koristiti za obranu kuća, a dobivene su na revers od Civilne zaštite Republike Hrvatske. U pripremi je i cisterna za pitku vodu, ako bude potrebno njeno korištenje. Članovi mjesnog odbora Kraljeve Velike obići će ugrožena domaćinstva i utvrditi njihove potrebe. Članovi vatrogasnih društava bit će pozivani po potrebi, a u zadnja dva dana radili su na poslovima obrane članovi sva 4 vatrogasna društva Vatrogasne zajednice općine Lipovljani, te mnogi mještani Kraljeve Velike i okolnih mjesta općine Lipovljani.

nasip

Nakon održanog sastanka, oko 20 sati, u ponedjeljak, 17. veljače načelnik općine Mario Ribar i članovi Stožera za obranu još jednom su obišli ugroženo područje u Kraljevoj Velikoj. Za sada su poduzete sve mjere i stanje je pod kontrolom.         (D. SMETKO)

Foto galerija sa snimanja iz zraka

1-helikopter 001

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content