• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

U KRALJEVOJ VELIKOJ ODRŽANA TRADICIONALNA MUNTA DAROVANIH ŽIVOTINJA

U Kraljevoj Velikoj i ove su godine, uz blagdan sv. Antuna Pustinjaka, nastavili tradiciju munte, vrlo rijedak i zanimljiv narodni običaj tijekom kojeg se javnom licitacijom prodaju darovane životinje u čast sv. Antuna. Koliko dugo u Kraljevoj Velikoj postoji tradicija muntanja nema zapisano, no sigurno je da dio vjernika na blagdan Antunova i zbog munte dolazi na misno slavlje baš u Kraljevu Veliku, kako bi poslije mise, u cintoru crkve, mogli sudjelovati u trgovanju.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Sv. Antun, osim što štiti vjernike od bolesti grla, njemu se zagovaraju i poljoprivrednici koji žele uzgojiti KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAživotinje, zbog raznih javljanja glasova životinja sv. Antunu dok je boravio i postio u pustinji. To vjerovanje održavaju i vjernici rimokatoličke župe Lipovljani, koji se u crkvi sv. Antuna u Kraljevoj Velikoj mole i zagovaraju za svoje zdravlje i zdravlje svojih životinja. Kao zahvalu daruju uzgojene životinje, ili njihove proizvode, na dar crkvi, čiji odbor onda to prodaje, a novac dobiven od prodaje ulaže se u uređenje same crkve.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAOve godine bilo je nešto manje darovanih životinja nego obično, ali je zato bilo više ljudi na misnom slavlju i munti, jer je bilo izuzetno lijepo, sunčano i toplo vrijeme. Stoga su se, i meštar munte Zvonko Andrilović, i članovi crkvenog odbora, na +15º C oznojili dok su rasprodane sve darovane životinje, koje su i po nekoliko puta bile muntane. Važno je da se što više novca dobije za darovanu životinju, a posebno su na cijeni bili kunići, janjci i prasci, tako su svi bili zadovoljni. Nova munta se očekuje tijekom lipnja, za ljetno Antunovo.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Kao i niz godina do sada, da munta buda ugodan događaj i za posjetitelje koji ništa ne kupuju, možda i turistička posebnost ovog kraja, pobrinula se i Udruga žena Kraljeve Velike. Za sve prisutne, članice Udruge priredile su kuhano vino i ispekle 20-tak vrsta kolača, koje su vjernici kušali prije i tijekom munte. U popodnevnim satima, blagdan Antunova nastavljen je blagdanskim objedima i zajedničkim druženjima po domaćinstvima u Kraljevoj Velikoj.

(D. SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content