• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PREDSTAVLJEN PRIJEDLOG PRORAČUNA OPĆINE LIPOVLJANI ZA 2014. GODINU

Vijećnici Općinskog vijeća općine Lipovljani održali su u petak, 6. prosinca, sjednicu s 15 točaka dnevnog reda, no dvije točke su dominirale sjednicom. Prva je bila rebalans ovogodišnjeg Proračuna    općine Lipovljani, a druga je bila objavljivanje prijedloga Proračuna općine Lipovljani za 2014. godinu, s projekcijom za 2015. i 2016. godinu, što je u biti bilo otvaranje javne rasprave i pružanje mogućnosti iznošenja prijedloga promjene budućeg Proračuna općine Lipovljani.

PICT0752Druge ovogodišnje izmjene Proračuna općine Lipovljani donijele su smanjivanje planiranog Proračuna za 2013. u iznosu od 2 milijuna kuna. Kako bi godinu završili s ujednačenim Proračunom, Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani predložio je brisanje iz Proračuna planiranih stavki koje se neće realizirati do kraja godine. To se prije svega odnosi na planirana sredstva u iznosu od 1.460.000 kuna, kreditna sredstva koja su trebala biti utrošena za realizaciju EU projekta koji se odnosi na rekonstrukciju kanalizacijske mreže u Starčevićevoj ulici, od grkokatoličke crkve do pošte, rekonstrukciju kanalizacijske mreže u centru Lipovljana, te ulici sv. Barbare, a bit će planirano u idućoj godini.

PICT0779Smanjuje se i prihod u iznosu od 300.000 kuna od Fonda za energetsku učinkovitost za uređenje pročelja Društvenog doma. Taj projekt se prebacuje za realizaciju u proljeće 2014. godine, budući je tek u prosincu ove godine završen proces javne nabave za realizaciju ovoga projekta. Također se iz ovogodišnjeg Proračuna skida i kapitalna pomoć Fonda za energetsku učinkovitost za ekološku rasvjetu. Ako se projekt prihvati bit će realiziran u idućoj godini.

Osim smanjenja ima i povećavanja sredstava u ovogodišnjem Proračunu. Tako je nova pozicija 200.000 kuna od Sisačko-moslavačke županije za pojačano održavanje ulica Balkana, koje nisu asfaltirane, 100.000 kuna više prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i 80.000 kuna više šumskog doprinosa. Tako od planiranih, nešto više od 10.900.000 kuna prihoda za ovu godinu, Proračun će se smanjiti za 2 milijuna kuna i iznosit će 8.902.000 kuna.

PICT0793S nestrpljenjem se, na sjednici, očekivala i prezentacija Proračuna općine Lipovljani za 2014. godinu. On je na razini plana za 2013. i iznosio bi, prema ovom prijedlogu 10,7 milijuna kuna, od čega gotovo 6,2 milijuna kuna za investicijska ulaganja, što je čak 57% Proračuna općine Lipovljani za 2014. godinu.

U osnovnim iznosima prihoda i troškova, prijedlog općinskog Proračuna za 2014. godinu izložio je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, i tako otvorio petodnevnu javnu raspravu za sve stanovnike, udruge građana, vijećnike i ustanove općine Lipovljani, koji mogu predložiti izmjene u ponuđenom planu, i to do 11. prosinca 2013.godine, a svoje prijedloge mogu uputiti pismeno kroz amandamne osobno, u JUOL općine, gđi. Nataliji Rohan ili putem maila na mail adresu info@lipovljani.hr .

PICT0795Proračun općine Lipovljani u idućoj godini ima tri cilja: prvi cilj je osigurati završetak investicijskog ciklusa započetog ove godine, drugi je da se kroz subvencije osigura socijalna zbrinutost najugroženijih i kroz gospodarski razvoj i subvencije za zapošljavanje domaćih poduzetnika smanjiti nezaposlenost stanovnika općine Lipovljani. Treći cilj je osigurati sredstva za pripremu novih projekata za razvoj općine Lipovljani koji će se kandidirati za sredstva Europske unije, jer će se novčane pomoći s razine države ubuduće prepoloviti.

PICT0798U prilogu ovog teksta nalazi se prezentacija prijedloga Proračuna općine Lipovljani, na koji svoje primjedbe, razmišljanja ili nove prijedloge mogu iznijeti svi zainteresirani. Okvirno je planirano da se do 11. prosinca mogu uputiti primjedbe i prijedlozi kako bi ih čelništvo općine Lipovljani moglo razmotriti. Sjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani na kojoj bi se trebao donijeti Proračun općine Lipovljani za 2014. godinu, planira se, za sada, za 20. prosinca ove godine.                                          (D. SMETKO)

Projekcija proračuna Općine Lipovljani za 2014. godinu

NACRT PRORAČUNA 2015. GODINA

NACRT PRORAČUNA 2016. GODINA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content