• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ŠAROLIKOST PTIČJEG SVIJETA POKAZALO 18 IZLAGAČA

U Društvenom domu u Lipovljanima

09-PICT1392

Društvo za uzgoj i zaštitu ptica Novska održalo je 11. otvoreno ornitološko prvenstvo u Lipovljanima, od 7. do 10. studenog. Na prvenstvu je nastupilo 18 izlagača sa 185 primjeraka različitih vrsta ptica. Na kraju izložbe podijeljena su priznanja i medalje za najbolje primjerke izloženih ptica, a gotovo svaka 10. izložena ptica osvojila je zlatnu medalju, što potvrđuje kvalitetnu izložbu ptica.

01-PICT1255                Otvoreno prvenstvo, odnosno izložba ptica, privukla je i dosta posjetitelja u Društveni dom u Lipovljanima, gdje je bila smještena. Uz ptice, učenici osnovne škole izložili su i svoje radove na temu ptičjeg svijeta. Time je nastavljena poučna suradnja Osnovne škole Josipa Kozarca i Društva za uzgoj i zaštitu ptica.

Na 11. otvorenom ornitološkom prvenstvu najbolji su bili izlagači iz domaćeg društva, Društva za uzgoj i zaštitu ptica Novska. Izložili su 102 ptice, te osvojili 8 zlatnih medalja, 15 srebrnih i 7 brončanih medalja. Za izložene ptice zlato su osvojili Matija Josipović, Stanko Šubr, Jurica Jurić, Danko Andrijević i Mladen Mrkša, uzgajivač ptica iz Lipovljana, koji je dugogodišnji član novljanskog društva.

Drugo mjesto po broju osvojenih medalja pripalo je članovima Zagrebačkog društva za zaštitu i uzgoj ptica i ribica. Članovi su izložili 31 pticu, a osvojili su 4 zlatne, 12 srebrnih i 2 brončane. Zlatne medalje su dodijeljene uzgajivačima: Anđelku Jurjeviću, Tomislavu Kušlanu, Ivanu Viltmanu i Stjepanu Marceljaku.

08-PICT1389               Treće mjesto osvojili su članovi Društva za zaštitu i uzgoj ptica pjevica Osijek, koji su izložili 41 pticu, a osvojili 4 zlatne medalje, 9 srebrnih i 3 brončane medalje. Zlato su za Osječane osvojili Dražen Dokletal, najuspješniji izlagač s čak 3 zlatne medalje, te još osvojene 4 srebrne i 2 brončane medalje, i Ivica Bošković.

Zlatnu medalju za izloženu pticu još je osvojio i Draško Jorgić iz Udruge za zaštitu i uzgoj životinja hobby, iz Zagreba.

Na izložbi se moglo vidjeti više od 100 kanarinaca, te 30 velikih i australskih papiga, 16 agapornisa, 4 egzotične ptice, 6 križanaca… Sve one oduševile su posjetitelje, posebno najmlađe koji vole ptice i uzgajaju ih kao kućne ljubimce.

Svim izlagačima, posjetiteljima i općini Lipovljani, na doprinosu i pomoći u organizaciji izložbe, odnosno 11. otvorenog ornitološkog prvenstva, zahvalio je Matija Josipović, predsjednik Društva za uzgoj i zaštitu ptica iz Novske. Iduće godine ovo Društvo imat će priliku organizirati izložbu na državnoj razini, a hoće li to biti Novska ili Lipovljani, odlučit će se naknadno.         (D. SMETKO)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content