• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ŠARENI MIMOHOD KULTURE I OBIČAJA NACIONALNIH MANJINA

Mimohod svih učesnika ‘Lipovljanskih susreta’ ulicama Lipovljana


ŠARENI MIMOHOD KULTURE I OBIČAJA NACIONALNIH MANJINA

 


Kad u mjestu, u kojem danas uz domicilno stanovništvo složno živi 10 raznih narodnosti, a prije 30-tak godina živjeli su pripadnici i 16 raznih narodnosti, ulicama prođu kulturno-umjetnička društva svih tih pripadnika nacionalnih manjina, tek se tada može vidjeti svo šarenilo kulturne tradicije i bogatstvo naroda koje živi na ovom području, u Lipovljanima, Sisačko-moslavačkoj županiji i Republici Hrvatskoj. Tako je bilo i tijekom ovogodišnjeg mimohoda  ulicama Lipovljana u okviru ”Lipovljanskih susreta”.


Mimohod svih učesnika ”Lipovljanskih susreta” krenuo je ove godine od zgrade Osnovne škole, gdje su se članovi KUD-ova presvlačili, odnosno od Doma zdravlja u Lipovljanima po Starčevićevoj ulici i Trgom hrvatskih branitelja do centralne pozornice na igralištu u centru mjesta. Duga kolona 16 različitih pripadnika udruga iz Lipovljana i gostujućih društava nacionalnih manjina, vijala se polako, usput pjevajući i plešući dijelove svog programa koji će kasnije izvoditi na centralnoj pozornici.


Mimohod ulicama Lipovljana ove je godine pratilo mnoštvo posjetitelja koji su zajedno s dugom kolonom društava nacionalnih manjina ištal u centar Lipovljana, na tribine s kojih su pratili 3,5 satni program glazbe, pjesama i plesova pripadnika nacionalnih manjina.


Tijekom mimohoda, vijugave povorke šarenila kulture i tradicije nacionalnih manjina, najživlje je bilo na Trgu hrvatskih branitelja gdje su se pripadnici svih KUD-ova  zaustavljali i na toj asfaltnoj pozornici pokazali dio svog programa. Bila je to prilika da ih posjetitelji vide izbliza, da im zaplješću, pohvale njihov ples ili nošnje, da ih fotografiraju. Od šarenila boja, od bogatstva različitosti rijetko tko je mogao izdvojiti što mu je to najbolje.

Ali to i nije bila smotra biranja najboljeg. ”Lipovljanski susreti” su manifestacija koja želi pokazati i prezentirati dosege kulture i tradicije svih pripadnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj i zajednički suživot s većinskim, hrvatskim narodom. Šarenilo običaja i prikazanih nošnji, od Baranje do Istre, pokazalo je bogatstvo običaja i sve mogućnosti razvoja društava i pripadnika svih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

Završetak ovogodišnjeg mimohoda na ”Lipovljanskim susretima” bio je kod centralne tribine, gdje je po jedan par društava koje je došlo u Lipovljane, pred pozornicom prezentirao svoju sredinu i društvo koje predstavlja, tijekom svečanog otvorenja ”Lipovljanskih susreta 2011.”, nakon čega je započeo kulturno-umjetnički program.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Održana druga akcija darivanja krvi

Druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, održana je u Lipovljanima, u srijedu, 26. lipnja. Krv je darovana za potrebe Hrvatskog zavoda za

Skip to content