• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

LAG MOSLAVINA NA STUDIJSKOM POSJETU LAG-u ALPOKALJA IKVA MENTE

U sklopu studijskog putovanja u Mađarsku, od 24. do 26. listopada 2013. godine 22 člana LAG-a Moslavina boravili su na sjeverozapadu Mađarske, pokraj grada Šoprona upoznajući se s LEADER projektima provedenim na području LAG-a Alpokalja ikva mente.

 

Na putovanje su išli predstavnici JLS, osnivači LAG-a Moslavina na čelu s predsjednikom LAG-a Andrijom Rudićem, te 8 predstavnika članova iz civilnog sektora, dok je u ime Općine Lipovljani, članice LAG-a Moslavina, putovanju prisustvovao načelnik, Mario Ribar.

 

LAG Moslavina je na putovanje išao zajedno sa susjednim LAG-om Zeleni trokut, kojem pripadaju Gradovi Novska, Lipik i Pakrac, pa je to bila dobra prilika da se i ta dva hrvatska LAG-a jače povežu, što će u budućnosti sigurno dovesti do uspješne realizacije zajedničkih projekata.

 

Gradonačelnici, načelnici i drugi predstavnici JLS iz prve su ruke, od mađarskih kolega, mogli čuti različita iskustva kroz koja su prolazili u proteklih sedam godina.

 

U Mađarskoj ima čak 96 LAG-ova ali mnogi od njih se kroz ovaj period provođenja LEADER-a u Mađarskoj nisu najbolje snašli te se može reći da se samo 15-ak LAG-ova uspjelo prilagoditi te uspješno funkcionira i provodi projekte.

 

Jedan od tih uspješnih LAG-ova je i LAG Alpokalja-ikva mente koji je bio domaćin hrvatskim LAG-ovima na ovom studijskom putovanju.

Tajna uspješnosti LAG-a Alpokalja-ikva mente, prema riječima voditeljice LAG-a Csilla Paline Keller je “zajedništvo i suradnja”, te svakako nezaobilazan kompromis.

Hrvatski LAG-ovi su bili smješteni u naselju Koljnof u jedinom hrvatskom pansionu u Mađarskoj, u kojem živi najviše gradiščanskih Hrvata u Mađarskoj.

 

Dobrodošlicu je hrvatskim LAG-ovima uputio predsjednik LAG-a Tibor Horvath i u kratkom predavanju objasnio zašto je LEADER važan i uspješan pristup u razvijanju ruralnoga područja. Hrvatske su LAG-ove predstavili predsjednici istih, Andrija Rudić i Tomislav Baić, koji su se zahvalili domaćinima što su našim LAG-ovima pružili priliku da iz prve ruke čuju iskustva mađarskih kolega i upoznaju se s primjerima uspješno provedenih LEADER natječaja, ali i ostalih EU projekata.

 

Prvoga dana posjetilo se i Nacionalni park Ferto-Hansag gdje se govorilo o razvoju Nacionalnog parka, i o zajedničkoj suradnji između svih dionika tog projekta; stanovnika naselja, civilnih skupina i Nacionalnog parka te o učincima i rezultatima projekta regionalnog razvoja na Nacionalni park. Članovi hrvatskih LAG-ova su se upoznali i s različitim proizvodima lokalnog kraja i samom proizvodnjom istih te s ostalim projektima provedenim putem LEADER natječaja, a ima ih iz svih područja i svih veličina. Od manjih infrastrukturnih projekata njihovih naselja (uređenje trgova, moderno uređene škole), preko projekata predstavnika civilnog i gospodarskog sektora (izgradnja i opremanja seoskih imanja, pansiona i sl.) do velikih projekata kojima je u nekoliko faza obnovljen i u funkciju stavljen poznati dvorac obitelji Esterhaza smješten u obližnjem gradiću Fertod.

Na studijskom je putovanju potpisana suradnja tri LAG-a (LAG-a Moslavina, LAG-a Zeleni trokut i LAG-a Alpokalja ikva mente) o zajedničkom sudjelovanju u jednom EU projektu pod nazivom „Real cooperation“. Navedeni projekt će na EU natječaj aplicirati mađarski LAG, dok hrvatski LAG-ovi u istom sudjeluju kao partneri. To je samo početak, jedne dobre suradnje, te mogućnost povezivanja navedenih LAG-ova i u drugim projektima, a koji bi u budućnosti doprinijeli u razvoju sredina u kojima živimo.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content