• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ODUŠEVILI IZVOĐAČI NA ”VEČERI UKRAJINSKE PJESME I PLESA”

Tradicionalni program ‘Karpata’ iz Lipovljana

 

ODUŠEVILI IZVOĐAČI NA ”VEČERI UKRAJINSKE PJESME I PLESA”

 

 

Tradicionalna ‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’, koju svake godine organizira Kulturno-prosvjetno društvo ‘Karpati’, u Lipovljanima je održana u subotu, 5. listopada. Ove godine ‘Večer’ je bila bogata nastupima. Svoje umijeće pjevanja i plesanja pokazalo je čak 8 društava, 6 iz Hrvatske, te po jedno društvo iz BiH i Srbije.

Izvođače programa, sve goste na čelu s Marijom Semenjuk Simeunović, članicom Savjeta za nacionalne manjine RH i sve posjetitelje, u ime organizatora pozdravio je Ivan Semenjuk, predsjednik KPDU ‘Karpati’. Istakao je da su se ukrajinska društva sastala u Lipovljanima da još jednom pokažu svoj rad na očuvanju bogate baštine ukrajinskog naroda koju su njihovi bake i djedovi donijeli sa sobom prije sto i više godina na ove prostore, pa je zaželio svima ugodnu večer.

Sve izvođače pozdravio je i Vlado Karešin, potpredsjednik Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske, koji je sa svojim Društvom iz Slavonskog Broda došao podržati druženje, pjesmu i ples članova ukrajinske nacionalne manjine.

Sve skupa u ime općine Lipovljani, načelnika Maria Ribara i Anke Doležal, predsjednice Općinskog vijeća, pozdravio je na početku ‘Večeri pjesme i plesa’, Miroslav Horvat, potpredsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani.

               Zahvalu za poziv, dobre nastupe i dobar rad sa svojim članovima zaželjela je svim izvođačima i Tatjana Usahova, prva zamjenica veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj.

‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’ u Lipovljanima, otvorili su domaćini, članovi KPDU ‘Karpati’, koji su osnovani krajem 1992. godine. Posebnu pažnju i brigu pridaju radu s djecom i mladima. U suradnji s OŠ Josip Kozarac, organizirana je nastava ukrajinskog jezika i sati folklora.

Pjevačka skupina ‘Karpata’ često je pozivana i gostuje na raznim manifestacijama. Dobivaju mnogo pohvala i pozitivnih kritika za svoje nastupe. Vole ukrajinsku pjesmu, druženje na probama i putovanjima. Voditeljica zbora je Marija Poljak, a priredbu su otvorili s dvije pjesme ‘Oj verše, mij verše’ i ‘Oj u polji krynečenjka’.

Potom su nastupili članovi još jednog društva iz Lipovljana. Plesna skupina KUD-a ‘Lipa’ izvela je pjesme i plesove lipovljanskog kraja. Plesovi su izvedeni u lipovljanskim nošnjama koje su izrađene 1924. godine s motivima perunike. Zapise za koreografiju s kojom su nastupili prikupio je i na scenu postavio Tihomir Krmek, a u pratnji plesne skupine bila je i tamburaška skupina KUD-a ‘Lipa’.

                 Od gostiju, najprije je nastupio, u ime UKPD Lesja Ukrajinka, duet VIS ‘Vatra’ kojeg čine Andrej Žagar i Tatjana Lasek Žagar iz Osijeka. Njeguju ukrajinsku i slovačku glazbenu baštinu već dugi niz godina, a na ovogodišnjoj ‘Večeri pjesme …’ otpjevali su: ‘Tyho nad ričkoju’, ‘Išla Maryna’ i ‘Oj tam na hori’.

S najviše izvođača i najdužim programom gledateljima u Lipovljanima predstavili su se izvrsnim izvedbama članovi UKPD ‘Ukrajina’ iz Slavonskog Broda. Društvo je osnovano 1979. godine, a sada okuplja 83 člana u folklornoj, pjevačkoj i likovnoj skupini. Društvo je u svom dugogodišnjem radu nastupalo na brojnim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Voditelj folklorne skupine je Ivica Kševi, voditeljica pjevačke skupine Sanja Stičinski, a predsjednik UKPD-a je Vlado Karešin.

Na lipovljanskoj pozornici, u dva navrata, prikazali su Ples vezilja, solo pjesmu ‘Pisnja skripalja’ i svatovske običaje Ukrajinca. Brojnošću i kvalitetnim nastupom oduševili su sve posjetitelje, a zablistali su i njihovi solisti.

Spletom ukrajinskih pjesama predstavili su se, potom, članovi UKPD ‘Ivan Franko’ iz Vukovara. U 10 godina rada ovo Društvo je u suradnji s Ukrajinskom zajednicom RH izdalo dvije knjige. Udruga broji 100 članova koji rade u 6 sekcija. Najaktivnija sekcija je Ukrajinski narodni zbor koji svake godine ima mnogobrojne nastupe. Ističe se, a tako je bilo i u Lipovljanima, svojom uvježbanošću i kvalitetnim izvođenjem ukrajinskih pjesama. Prva dirigentica zbora je Larisa Uglješić, a voditelj Roman Matus.

Po prvi puta u Lipovljanima je nastupio i ansambl ‘Kaljina’ iz Rijeke, koji djeluje u okviru istoimenog riječkog Društva Rusina i Ukrajinaca. Grupa entuzijasta i zaljubljenika u ukrajinske i rusinske pjesme na svom repertoaru ima više od 50-tak pjesama. Izvode autorske i narodne pjesme u obradi voditelja Borisa Denisjuka. Na lipovljanskoj pozornici izveli su: ‘Na kameni’, ‘Po sadočku hodžu’ i ‘Oj čiji to kini stojiti’.

Nakon društava Ukrajinaca koji djeluju u Hrvatskoj, na lipovljanskoj ‘Večeri ukrajinske pjesme i plesa’ predstavili su se i gosti iz Bosne i Hercegovina i Vojvodine u Srbiji.

Prvi su nastupili gosti iz Ukrajinskog udruženja ‘Kozak’ iz Trnopolja, općina Prijedor, u susjednoj BiH. Rad ovog Ukrajinskog udruženja odvija se u više sekcija. Ovog ljeta, članovi ‘Kozaka’ bili su na gostovanju s članovima lipovljanskih ‘Karpata’ u Poljskoj. Njihova plesna skupina oduševila je poljske gledatelje, a izvrsni su bili i na lipovljanskoj pozornici. Izveli su ‘Bukovenski tanec’ i Kozačok.

‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’ zaključili su gosti iz Vojvodine. KUD ‘Ivan Senjuk’ doputovao je iz Kule u susjednoj Srbiji. Društvo u svojim redovima broji 150 amatera koji svoja glazbeno-folklorna dostignuća izvode na raznim manifestacijama. Njeguju kulturnu tradiciju više naroda, a izdvajaju posebno njegovanje tradicije ukrajinske nacionalne manjine. Izveli su ‘Hoculske svadbene igre’, tri pjesme i za kraj cijele priredbe ‘Ukrajinski svjetkovni tanec’.

Ivan Semenjuk, predsjednik KPD ‘Karpati’ iz Lipovljana zahvalio se svim izvođačima, koji su se nastavili uz pjesmu i ples družiti  u lipovljanskom Društvenom domu, veselo i raspjevano, pjevajući i na ukrajinskom i na hrvatskom jeziku.                  (D. SMETKO)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content