Održan je prvi transnacionalni sastanak partnera u projektu „Zajedno u različitosti“

Prvi transnacionalni sastanak partnera u projektu „Zajedno u različitosti“ iz programa Erasmus+ KA2, održan je 18. i 19. listopada 2017. godine. Domaćin sastanka bila je Osnovna škola Josipa Kozarca, Lipovljani koja je ujedno i nositelj projekta. Sastanku su nazočili predstavnici partnerskih škola iz Poljske, Bugarske i Rumunjske.

Tijekom prvog radnog dana ravnateljica Mirjana Faltis i stručni tim upoznali su goste sa školom i općinom Lipovljani. Koordinatorica projekta Sanja Martić koja je radila na projektu zajedno sa učiteljicama Ivanom Ptičar i Martinom Spahić, te nastavnice engleskog jezika Mirjana Bublić i Kristina Kos upoznale su sudionike sastanka s razlozima i ciljevima provođenja projekta.  Partneri su prezentirali posebnosti svojih škola, razmijenili iskustva sudjelovanja u sličnim projektima te iznijeli očekivanja od ovog projekta. Uloga  partnera u projektu je dati doprinos u razmjeni iskustva jer svaku od partnerskih škola polaze i učenici nacionalnih manjina. 

Partnerska škola iz Bugarske, 1.OU ”Nikola Yonkov Vaptsarov” ima 188 učenika, od toga 44 učenika pripadnici su rumunjske manjine i Karakachans. Partnersku školu iz Rumunjske, „Scoala Gimnaziala Nimigea de Jos“, uz učenike nacionalne većine polaze i učenici mađarske nacionalne manjine. Partnerska škola iz Poljske provodi dvojezičnu edukaciju učenika.

Slobodno vrijeme partneri su proveli upoznavajući posebnosti Općine Lipovljani. Načelnik Općine Nikola Horvat upriličio je prijem za goste, čestitavši svima na realizaciji ovog projekta. U Spomen sobi Josipa Kozarca dočekala ih je gospođa Marica Tisaj i ukratko upoznala sa životom i stvaralaštvom šumara i književnika Josipa Kozarca. Rad Češke besede Lipovljani predstavili su  Vjera Ožoga i Ivan Doležal, a u Slovačkoj kući dočekao ih je predsjednik Matice slovačke Josip Krajči.  Predsjednik KPDU  „Karpati“ Ivan Semenjuk, zajedno sa svojim članovima predstavio je rad Ukrajinaca na ovom području. Žene članice KPDU  „Karpati“ počastile su nas tradicionalnim ukrajinskim jelom, tzv. pirohama. Obišli su i Župnu crkvu  sv. Josipa te Crkvu sv. Ane. Osim navedenih mjesta, gosti su posjetili područnu školu u Staroj Subockoj, te Narodnu knjižnicu i čitaonicu Lipovljani. U poslijepodnevnim satima uputili su se prema obližnjem gradu Novska gdje su prisustvovali obilježavanju Dana grada.

Tijekom drugog radnog dana se razgovaralo o podjeli poslova, načinima financiranja aktivnosti, samoj provedbi aktivnosti i diseminaciji projekta. Cilj partnerstava s drugim školama je poticanje novih i inovativnih praksi, promicanje suradnje, suradničkog učenja i razmjena iskustva. Učitelji i učenici će stečena znanja i vještine razmjenjivati kroz susrete, skype sastanke i radionice. Dolazak djece i učitelja iz partnerskih škola u Lipovljane predviđeno je u vremenu od 4. do 8. prosinca 2017. Tijekom boravka, djeca iz partnerskih škola sudjelovat će na nastavi, zajedničkim radionicama te upoznati običaje nacionalnih manjina s područja Općine Lipovljani, kao i kulturne i povijesne znamenitosti ovoga kraja.

Tijekom trajanja projekta predviđen je odlazak naših učenika u travnju sljedeće godine u Bugarsku, u travnju 2019. godine u Poljsku, te početkom listopada 2019. godine u Rumunjsku. Projektom su predviđena četiri transnacionalna sastanka. Na ovom sastanku dogovoreno je da će se idući sastanak održati 7. i 8. ožujka 2018. godine u Bugarskoj. Poljska će biti domaćin  17. i 18. listopada 2018. godine, dok će se  zadnji sastanak održati 5. i 6. lipnja 2019. godine u Rumunjskoj.