„ZELENA ČISTKA 2017.“– Jedan dan za čisti okoliš 22.04.2017.

    Općina Lipovljani poziva Vas na sudjelovanje u najvećoj ekološkoj kampanji u Hrvatskoj, „Zelena čistka 2017.“ – jedan dan za čisti okoliš, koja će se provoditi šestu godinu  za redom na području cijele Hrvatske. Kampanja se održava u sklopu globalne akcije Let’s do it! u suradnji sa  112 zemalja svijeta.

 Zelena čistka održat će se i ove godine na području općine Lipovljani u subotu, 22. travnja 2017. godine, s početkom u 10:00 sati.

Glavni cilj kampanje je očuvanje okoliša, prirode i planete Zemlje, koja je naše zajedničko dobro, te podizanje svijesti svih građana Hrvatske o potrebi preuzimanja odgovornosti u stvaranju i načinu primarnog odlaganja otpada te saniranja postojećih divljih odlagališta otpada. Čist okoliš je pravo i obaveza svih nas.

Općina Lipovljani u kampanji će sudjelovati radnom akcijom u kojoj će prikupljati otpad sa divljih (nelegalnih) odlagališta na području cijele općine, a u njoj će među ostalima sudjelovati mjesni odbori i udruge s područja općine Lipovljani, ŠRD „Šaran“ Lipovljani, LD „Srnjak“ Lipovljani, organizacija žena „Hrvatsko srce“, udruge mladih, Šumarija Lipovljani, Osnovna škola J. Kozarca Lipovljani i komunalno poduzeće Lipkom d.o.o. Lipovljani.

Ovim putem pozivamo i sve ostale udruge, školsku djecu, roditelje, te sve mještane Općine Lipovljani da nam se pridruže u radnoj akciji i volontiranjem postanu dio najveće ekološke kampanje u Hrvatskoj, te tako omoguće bolju budućnost i nama, ali i generacijama koje dolaze poslije nas.

PLAN ODRŽAVANJA RADNE AKCIJE:

 1. Okupljanje kod lovačke kuće „Čertak“ u 10.00 sati
 2. 10:15 – 10:30 sakupljanje otpada iz odvodnog kanala uz lokalnu cestu Piljenice→Lipovljani (potez ribnjački kanal→želj. pruga)
 3. 10:30 – 11:30 sakupljanje otpada uz šumski pojas i željezničku prugu

(pružni prijelaz Lipovljani→Piljenice)

 1. Odlazak na deponiju uz Ininu cestu (Torovi)
 2. 11:45 – 12:00 sakupljanje otpada iz šumarka uz Ininu cestu (Torovi)
 3. Odlazak na deponiju oko pješčare (Rudarska ulica)
 4. 12:15 – 12:30 sakupljanje otpada uz pješčaru
 5. Povratak kod lovačke kuće Čertak
 6. Oko 13.00 sati ručak (gulaš) i okrijepa kod lovačke kuće Čertak

(organizator LD „SRNJAK“ Lipovljani)

NAPOMENA:

 • ponijeti radnu odjeću, obuću i rukavice
 • poželjno je ponijeti radni alat (vile, lopate, grablje)
 • vreće za smeće osigurane (Općina Lipovljani i Lipkom d.o.o.)
 • ručak i okrijepa osigurani (LD „SRNJAK“ Lipovljani i Općina Lipovljani)
 • Kamion (smetlarski) i traktor s prikolicom osigurani (Lipkom d.o.o.)

S obzirom da u planu nisu navedena nelegalna odlagališta u Kraljevoj Velikoj (uz cestu prema ribnjaku) te Piljenicama (iza nasipa uz rijeku Ilovu, na potezu Piljenice→Ilova), ista će očistiti školska djeca iz područnih škola Kraljeva Velika i Piljenice, dana 24.04.2017. (ponedjeljak) u sklopu „Zelene čistke – škole“, čiji je nositelj Osnovna škola Josipa Kozarca Lipovljani, te će se održati zasebno uz suradnju Općine Lipovljani te komunalnog poduzeća Lipkom d.o.o. Lipovljani.

U SLUČAJU NEPOVOLJNIH VREMENSKIH UVJETA (kiša) RADNA AKCIJA SE OTKAZUJE DO DALJNJEGA!!! (Novi termin održavanja biti će naknadno objavljen)

                                                                                              OPĆINA LIPOVLJANI

Plan održavanja akcije – Zelena čistka 2017.