Zbor ‘Lira’ zapjevao na prijemu u Zagrebu

         Članovi Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’ iz Lipovljana, u organizaciji Matice slovačke Lipovljani, zapjevali su u ponedjeljak, 16. rujna, u zagrebačkom hotelu ‘The Westin’. Izvođenjem slovačke i hrvatske himne otvorili su, svečani prijem u povodu jednog od najznačajnijih slovačkih praznika – Nacionalnog dana Ustava Slovačke Republike.

         Svečani prijem u kristalnoj dvorani hotela ‘The Westin’ organiziralo je Veleposlanstvo Slovačke u Zagrebu, a iznimnu čast da otvore svečani prijem imali su članovi Matice slovačke Lipovljani, koja je za nastup izabrana među ukupno 15 Matica slovačkih u Hrvatskoj. Zbor ‘Lira’ punih 20 godina surađuje s Maticom slovačkom u Lipovljanima, za koje izvode svečane, sakralne i popularne slovačke pjesme.

         Nakon otpjevanih himni, Peter Susko, veleposlanik Slovačke Republike u Hrvatskoj, kratko se obratio prisutnim uzvanicima i izvođačima i pozdravio ih, uz obilježavanje državnog praznika Dana Ustava Slovačke Republike. Tom prigodom je podsjetio na važnost državnog praznika Dana Ustava. Ukratko je i pobrojio najznačajnija postignuća Slovačke nakon stjecanja neovisnosti.

Osvrnuo se i na suradnju Slovačke i Hrvatske koju je ocijenio vrlo uspješnom i na obostranu korist i Slovačke i Hrvatske. Međudržavna suradnja odvija se u širokom rasponu od političkog, javnog, gospodarskog i kulturnog područja.

Na svečanom prijemu veleposlanstva Slovačke u Zagrebu bili su članovi diplomatskog zbora u Hrvatskoj, predstavnici Vlade Republike Hrvatske, predstavnici grada Zagreba, središnje vlasti, predstavnici gospodarskog i javnog života, akademske i kulturne zajednice, te široke iseljeničke zajednice, uključujući Saveza Slovaka u Hrvatskoj i članovi 15 slovačkih Matica u Hrvatskoj.

-I to je priznanje našem radu, našoj aktivnosti u okviru Saveza Slovaka, našem radu s članovima Matice slovačke i našoj zajedničkoj suradnji, Matice i ‘Lire’, dužoj od 20 godina – naglasio je Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, tijekom zahvale pjevačima, na povratku u Lipovljane.

         Nakon pozdravnog govora veleposlanika Petera Suska, organiziran je domjenak, te zajedničko druženje s javnim osobama iz političkog i kulturnog života u Zagrebu.

Damir SMETKO