ZAVRŠENO RAZGLEDAVANJE IZLOŽBI O ČEŠKOJ KULTURI U NARODNOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI U LIPOVLJANIMA

Tri izvrsne izložbe vezane uz češku kulturu i njihovu zaštićenu baštinu, imali su prilike vidjeti posjetitelji ovogodišnjih ‘Lipovljanskih susreta’, ali i stanovnici općine Lipovljani, u galerijskom prostoru na katu Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima. Izložbe je otvorio Martin Košatka, veleposlanik Češke Republike u Hrvatskoj, u petak, 21. kolovoza, u okviru programa ‘Lipovljanskih susreta 2015.’ i predstavljanja Češke kao zemlje partnera ovogodišnje manifestacije.

Postavljene izložbe posjetitelji su razgledavali sva tri dana ‘Lipovljanskih susreta’, ali i svaki dan nakon ‘Susreta’ u radno vrijeme knjižnice. U prvom tjednu početka školske godine, izložbe su posjetili i učenici osmih razreda lipovljanske Osnovne škole Josipa Kozarca, u pratnji svojih učitelja. Tako je od 21. kolovoza do petka, 11. rujna velik broj posjetitelja pogledao izložbe vezane u češku kulturu i zaštićenu baštinu.

Češko veleposlanstvo u Hrvatskoj, kroz izložbu o zaštićenim spomenicima češke kulture pri UNESCO-u, predstavilo je bogatstvo češkog graditeljstva i ljepotu zaštićenog češkog krajobraza. Proteže se ono od Praga, kao središta države, do malog i skladno građenog grada Telča. Izložba ‘Češki spomenici UNESCO’, poziv je na turistički obilazak Češke i njenih tradicijskih ljepota.

Druga izložba prikazala je ukratko život i rad poznatog pisaca Franza Kafke, njegov životni put i misli koje je slijedio u životu, na 10-tak izložbenih tabli. Svi ljubitelji pisca ‘Preobražaja’, mogli su saznati da je rođen 1883. godine u Pragu, u židovskoj obitelji, njemačkog govornog područja, i da je tamo stvarao svoje pripovijesti do 1924. godine, gdje je i umro…

Treću izložbu priredio je i postavio Savez Čeha u Hrvatskoj, a govori o bogatom radu ovog Saveza i njegovih članica – 30-tak Čeških beseda po čitavoj Hrvatskoj. Izložba fotografijama i tekstom govori o mnogim kulturnim priredbama Čeha u Hrvatskoj, u kojima sudjeluju i članovi Češke besede općine Lipovljani.

Izložba o radu saveza Čeha u Hrvatskoj, nakon Lipovljana, bit će izložena u Međuriću, u Češkom domu. Izložba o životu i radu Franza Kafke bi će uskoro izložena u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Bjelovaru, a izložbu o zaštićenim češkim spomenicima kulture razgledavat će uskoro posjetitelji u Rijeci.

Damir SMETKO