ZAVRŠENA OBNOVA I IZGRADNJA STAZE NA LIPOVLJANSKOM GROBLJU

Ovogodišnji blagdan Svih svetih groblje u Lipovljanima dočekati će uređenije s izgrađenom i obnovljenom pješačkom stazom na starom dijelu groblja.05-DSC02276 Uređenje staze zatražio je Mjesni odbor Lipovljana, na čelu s predsjednikom Tomom Ljubojevićem, koji aktivno radi od srpnja ove godine, a cjelokupna investicija vrijedna je oko 42 tisuća kuna.

Sredinom rujna radovi na uređenju gotovo 150 metara pješake staze, široke do metar i pol, popločane i omeđene ivičnjacima, započelo je uklanjanjem dotrajale i popucale dosadašnje betonske staze. Potom je produbljena trasa staze, nasipan drenažni šljunak i ugrađeni ivičnjaci. Na kraju su popločene staze opločnim kamenom, dovedeni su vodovi za osvjetljenje i vodu, a izvršeni su i ostali radovi uređenja oko staze.

Radove su izvodili djelatnici ‘Lipkom servisa’, koji imaju koncesiju na održavanje groblja, ali su im u tome znatno pomogli i zaposlenici na tzv. ‘javnim radovima’ jer zbog premalog prostora, komunalni djelatnici, nisu mogli u uređenju staze koristiti strojeve.

Iako se predviđalo da će radovi završiti do sredine listopada, zbog kišnih dana, zadnji poslovi na uređenju staza na starom dijelu lipovljanskog groblja, završili su u ponedjeljak, 26. listopada. Nakon toga Tomo Ljubojević, predsjednik MO Lipovljani, praćen Nikolom Horvatom, komunalnim redarom i Miroslavom Pavičićem, direktorom ‘Lipkom servisa’ obišli su obnovljene staze. Izraženo je zadovoljstvo uređenim stazama, a razgovaralo se i o nastavku uređenje slijedeće godine. No, čini se, da će iduće godine prioritet kod uređenja groblja biti mrtvačnica i prostor ispred nje.

Za ovogodišnje Sisvete mnogi posjetitelji posljednjih počivališta svojih najbližih lakše će i jednostavnije doći do grobova, okititi ga cvijećem i zapaliti svijeću. Članovi mjesnog odbora Lipovljani vjeruju da će se to svidjeti njihovim sumještanima, pa planiraju nastavak uređenja groblja i u idućoj godini.

Damir SMETKO

01-DSC0226402-DSC0226503-DSC0227004-DSC0227106-DSC02279