Zajedno s europskim partnerima, započela provedba projekta o kreativnim čitateljima među učenicima

         Polusatnim programom, u kojem su nastupili učenici nižih razreda, i zajedničkom večerom, za sve partnere Europskog projekta o kreativnom čitanju, završio je prvi dio zajedničkog rada, odnosno prva mobilnost u projektu ‘ Kreativni čitatelji/Creative Readers’. Projekt je to Osnovne škole Josipa Kozarca iz Lipovljana, kojeg putem Erasmus+ programa financira Europska unija s nešto više od 112.000 eura. Projekt se provodi s europskim partnerima, sa sličnim školama iz Latvije, Češke, Sjeverne Makedonije i Grčke.

         Na polusatnom programu učenici nižih razreda Osnovne škole u Lipovljanima, zajedno sa svojim učiteljicama, pokazali su, igrokazom i kazalištem sjena svoju ekološku osviještenost, svoje priče i svoje viđenje za očuvanje i spas prirode i očuvanje Zemlje. Posebnost poruka i kvaliteta izvedbe oduševile su goste iz Europske unije, te učitelje i učenike iz Splita i Vidovca, koji su na kraju programa zapljeskali, ali se i podignuli sa sjedišta, kako bi iskazali svoje oduševljenje viđenim.

         Nakon programa, održana je zajednička večera, prije koje je Mirjana Faltis, ravnateljica Osnovne škole i pravna zastupnica projekta ‘Kreativni čitatelji/Creative Readers’, zahvalila partnerima za uključenje u ovaj projekt. Zahvalila je i za dolazak u Lipovljane i za održane radionice iz projekta, nakon čega je iskazala uvjerenje da će i dalje, zajednički, dobro surađivati i ostvariti ciljeve pokrenutog projekta.

         Nakon održane večere, nastavljeno je i zajedničko druženje. Uz glazbu učitelja Franje i Stjepana, zapjevalo se i zaplesalo u dobrom raspoloženjem svih prisutnih.

Na pokretanju projekta ‘Kreativni čitatelji/Creative Readers’, u Lipovljane su iz partnerskih škola došle direktorice i učiteljice Arvita Romanovska i Liene Klagiša iz grada Saldus u Latviji, Iva Palatová i Marcela Rončková iz Malé Hoštice, grad Opava u Češkoj, Vesna Strezovska i Miroslava Pavlova Anevska iz Skopja u Sjevernoj Makedoniji i Sofia Aidona i Sotiria Papadopoulou iz Thessalonikija u Grčkoj.

Projekt ‘Kreativni čitatelji/Creative Readers’, traje do kraja kolovoza 2021. godine, a međusobni susreti nastavit će se kod partnera.

Damir SMETKO