ZAJEDNIČKIM PROGRAMOM ČEHA I SLOVAKA OBILJEŽENA 95. OBLJENICA OSNIVANJA ČESKOSLOVENSKE BESEDE U LIPOVLJANIMA

Svečanim, zajedničkim programom, uz prisutan veliki broj članova, gostiju i izvođača, u Lipovljanima su Češka beseda općine Lipovljani i Matica slovačka Lipovljani, obilježile 95. obljetnicu osnivanja Čehoslovačke besede u Lipovljanima / 95. výročí založení Československé besedy Lipovl’any /. Velik jubilej lipovljanskih Čeha i Slovaka, koji se veže uz ovogodišnju 100. obljetnicu osnivanja Čehoslovačke, kao samostalne države, održan je u subotu, 25. studenog u lipovljanskom Društvenom domu.

                Iako se dolazak Slovaka i Čeha na lipovljansko područje bilježi za vrijeme zajedničke Austro-ugarske kraljevine, i oko 30-tak godina prije 1. svjetskog rata, tek nakon njega, Česi i Slovaci dobivaju svoju nacionalnu državu, ujedinjenu Čehoslovačku, što se vrlo brzo, odražava i na svijest, život i rad Čeha i Slovaka i na lipovljanskom području. O prvim dolascima, o prvim organiziranim druženjima, školovanju i životu u novoj sredini, na početku svečanog obilježavanja 95. obljetnice osnivanja Čehoslovačke besede u Lipovljanima, govorio je Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, čime je otvorio svečani program. Sve prisutne pozdravio je i Marijan Kadlček, predsjednik Češke besede  općine Lipovljani, naglasivši važnost 95. obljetnice zajedničke udruge.

                Zadovoljstvo dolaskom u Lipovljane i mogućnošću nazočnosti obilježavanju ove važne obljetnice, u pozdravnom govoru naglasila je i Ana-Maria Štruml-Tuček, predsjednica Saveza Čeha u Hrvatskoj. Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, čestitao je obljetnicu, zahvalio za sadašnji vrlo aktivan rad Češke besede i Matice slovačke Lipovljani i podsjetio da je, ova obljetnica, pokazatelj da se u lipovljanskoj sredini davno prije živjelo, radilo i družilo u zajedništvu, ali u puno težim i siromašnijim vremenima. Zaželio je i ubuduće dobar rad udruga Čeha i Slovaka u Lipovljanima, a u njihovoj misiji općina Lipovljani bit će im partner, obećao je načelnik općine Lipovljani Nikola Horvat.

                Češka beseda i Matica slovačka priredile su i zajednički program, a u njemu su se pridružila i djeca osnovne škole koja uče češki i slovački jezik, što je vrlo važno za opstojnost rada ovih udruga. 

Mješoviti pjevački zbor ‘Lira’, nakon otpjevanih himni, započela je program slovačkim pjesmama. Nakon njih mlađa i tamburaška skupina KUD-a ‘Lipa’, koji njeguje i slovačke pjesme i folklor, izveli su dječji slovački ples. Recitacije i osnovno predstavljanje Češke, izveli su učenici češkog jezika. Češkim pjesmama nadovezale su se članice besedine pjevačke skupine ‘Lepeza’. Potom su nastupili i učenici koji uče slovački jezik.

Na kraju programa zaplesala je, sve brojnija i brojnija, folklorna skupina Češke besede, uz pratnju svoje glazbene skupine, a nakon njih brzim plesovima, program su završile plesačice KUD-a ‘Lipa’, temperamentnim i atraktivnim slovačkim plesovima. 

Zajednički program, završen je prisjećanjem na osnivanje i zajedničko djelovanje u Československoj besedi u Lipovljanima, te uvjetovano povijesnim zbivanjima, krajem 80-tih i početkom 90-tih godina prošlog stoljeća, obnovu rada i osnivanje zasebnih udruga: Češke besede općine Lipovljani i Matice slovačke Lipovljani. O tome su govorili Ivan Hudec, počasni predsjednik Matice slovačke Lipovljani, Mirko Knjižek, dugogodišnji predsjednik Češke besede općine Lipovljani, koji se je prisjetio i na nekadašnji rad Češke besede u Krivaju, te Dragutin Pasarić, publicist iz Kutine. Na margini skupa postavljena je i izložba fotografija o teškim vremenima Čehoslovačke.

Članovi Matice i Besede, i njihovi gosti, nastavili su zajedničko druženje, uz domjenak i rođendansku tortu za 95. rođendan.

Damir SMETKO