Zajednička radionica ukrašavanja pisanica

         Zajedničku radionicu ukrašavanja i bojanja jaja za pisanice, održale su članice Udruge umirovljenika općine Lipovljani i članice Kulturno-prosvjetnog društva ‘Karpati’. Pisanice koje su izrađene na ovoj radionici uskoro će se naći u lipovljanskom parku, uz Veliku pisanicu, koju zadnjih nekoliko godina postavljaju članovi Udruge umirovljenika općine Lipovljani i tako uljepšavaju obilježavanje Uskrsa.

         U pripremi postavljanja Velike pisanice, koja će biti u lipovljanskom parku postavljena u Velikom tjednu pred Uskrs, pripremaju se pisanice. One će, uz zečeve, krasiti gnijezda uz Veliku pisanicu. Rade se na tradicijski način, ukrašavanjem voskom, a u tome prednjače članice KPD ‘Karpati’, koje običaj pisanja, ukrašavanja i bojanja jaja, njeguju kao tradicijsku kulturu i običaje svojih predaka.

         Na zajedničkoj radionici ukrašeno je i obojao više od 100 komada jaja, koje su donirale same članice Udruge umirovljenika i udruge ‘Karpati’, dok su ostalo osigurale udruge. Radionica je trajala duže od 4 sata, a tijekom izrade pisanica zajedničku radionicu obišao je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i zahvalio se članicama i članovima udruga za sav njihov rad, trud i vrijeme koje odvajaju za društveni rad i aktivnosti, čime se Lipovljani mogu ponositi.

Tradicijsko ukrašavanje jaja voskom i bojanje nekim prirodnim bojama, nije baš jednostavno, pa vještina ukrašavanja određuje i ljepotu pisanice. Neke od članica zajedničke radionice došle su kako bi svladale baš taj, tradicijski način izrade pisanica, a gotove pisanice pokazuju koliko su u tome uspjele.

Druženje i suradnja članova svih udruga na lipovljanskom području je odlična i primjerena, a zajednički se i raduju svim uspjesima. Uređenje stogodišnjeg parka u centru Lipovljana, i njegovo preuređenje u jedno veliko, zanimljivo gnijezdo pred Uskrs, jedan je od primjera toga.

Damir SMETKO