VRLO USPJEŠNA GODINA U RADU MATICE SLOVAČKE OPĆINE LIPOVLJANI

Matica slovačka općine Lipovljani održala je u subotu, 22. veljače redovnu godišnju Skupštinu na kojoj je zaokružila još jednu, vrlo uspješnu godinu rada i postignuća, kao udruga građana i kao udruga pripadnika slovačke nacionalne manjine koji vrlo uspješno djeluju i čuvaju baštinu svojih predaka na području općine Lipovljani. Sva izvješća o radu u 2013. su jednoglasno prihvaćena, a izglasan je i plan rada i financiranja udruge u 2014. godini.

07-Skupština MS 007

Godišnju Skupštinu Matice slovačke vodila je Jozefina Kranjčec, a izvješće o prošlogodišnjem radu i uspjesima podnijela je Marica Tisaj, tajnica MS općine Lipovljani. Financijsko izvješće podnijela je Anđelka Štelma, a plan rada za 2014. godinu detaljno je obrazložio Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke.

– Brojni nastupi KUD-a ‘Lipa’ i zbora ‘Lira’, na raznim kulturnim manifestacijama slovačke nacionalne manjine, otvorenje ‘Slovačke etno kuće’ u Željanskoj ulici u Lipovljanima, suradnja sa slovačkim i austrijskim društvima Hrvata i Slovaka, ugošćavanje dječjih folklornih ansambala iz Slovačke i učenje slovačkog jezika u osnovnoj školi – samo su dio aktivnosti koje su tijekom prošle godine provodili članovi Matice slovačke. To je i dobra potvrda prave vrijednosti ove udruge koja broji preko 120 članova – istaknula je, među ostalim, u izvješću o radu udruge u prošloj godini Marica Tisaj, tajnica MS općine Lipovljani.

15-Skupština MS 016                Tijekom protekle godine Matica slovačka u Lipovljanima raspolagala je s ukupno nešto više od 125 tisuća kuna. Toliki su joj bili i troškovi rada i provođenja planiranih aktivnosti u prošloj godini, a najviše prihoda primila je od Savjeta za nacionalne manjine RH, što im je omogućilo završetak radova na Slovačkoj etno kući i tiskanje nekoliko reprezentativnih izdavačkih djela.

60-Skupština MS 061Tijekom završnog obraćanja Josipa Krajčija, predsjednika MS Lipovljani moglo se čuti o sve težim okolnostima i uvjetima financiranja svih aktivnosti. Zahvalio je za novčanu potporu koju Matica dobiva od općine Lipovljani, Sisačko moslavačke županije, te i od dijela donatora. Posebno je naglasio pitanje redovnog podupiranja programa od strane Savjeta za nacionalne manjine RH i Ureda za zahranične Slovake iz Bratislave. Bez tog dijela novčane potpore ne bi bilo moguće urediti muzejsku etno zbirku, a ni raditi na izdavaštvu.

51-Skupština MS 052Matica slovačka će i dalje razvijati vrlo dobru suradnju s Osnovnom školom Josipa Kozarca, kako bi što više učenika učilo slovački jezik, a predloženi plan rada žele ostvariti u potpunosti, pa možda i programe koje nisu u planu, a dogodit će se tijekom godine. Rad redovne godišnje Skupštine Matice slovačke u Lipovljanima pozdravio je velik broj predsjednika udruga građana s kojim surađuju. Skupština je završila zajedničkom fotografijom svih članova i njihovih gostiju, te je nastavljeno zajedničko godišnje druženje.             (D. SMETKO)

77-Skupština MS 078

 

85-Skupština MS 086 88-Skupština MS 089 89-Skupština MS 090 93-Skupština MS 096