VRIJEDNA ULAGANJA U IZGRADNJU I UREĐENJE DRUŠTVENE INFRASTRUKTURE U KRIVAJU OVE GODINE

Rasvjeta u parku, odbojkaško igralište, nova sjenica, stolovi, društveni dom …

04-PICT0758 

Pri završetku su, ovih dana, radovi na vanjskom uređenju Društvenog doma u Krivaju, a nakon njih slijedi unutrašnje uređenju doma, pri čemu će se najprije raditi na uvođenju centralnog grijanja u prostorije. No, mještani 01-PICT0178Krivaja ovu će godinu pamtiti po značajnom uređenu centra svog sela u čemu su se posebno istakli članovi Krivajske udruge mladih i Mjesni odbor Krivaj.

Centar Krivaja u kom su smješteni Društveni dom, kapelica sv. Roka, dvorište i zgrada negdašnje područne škole, te u produžetku nogometno igralište NK ‘Croatie’, lijep su i veliki društveni prostor. Nakon niza dobro organizirane manifestacije ‘Rokovo u Krivaju’, sredinom kolovoza svake godine, vidjelo se da taj prostor treba još dodatno urediti i izgraditi nove sadržaje. Taj posao preuzeo je Mjesni odbor Krivaja, čiji je predsjednik Ivan Magdić, a dobrovoljnim radom istakli su se svi članovi Krivajske udruge mladih, odnosno KUM-a.

Krenuli su s malom radnom akcijom u kojoj su postavili rasvjetu u parku ispred zgrade područne škole. Kopanje i postavljanje rasvjete odradili su članovi udruge mladih, a potreban materijal za ugradnju, stupove, rasvjetna tijela i instalaciju financirao je Mjesni odbor s 3.000 kuna. Kad je park zasjao novom rasvjetom prišlo se njegovom daljem uređenju. Srušeno je osušeno drveće, zasađene su nove sadnice čempresa, te obojani novopostavljeni stupovi javne rasvjete. Radilo se dragovoljno, uz dobro druženje, a utrošeno je materijala za 800 03-PICT0757kuna, što je također financirano iz sredstava Mjesnog odbora.

Pred blagdan sv. Roka, u Krivaju su ove godine pripremili bogat 4-rodnevni program, među kojim je bio i turnir u odbojci na pijesku. Da bi ga mogli organizirati, trebalo je urediti odbojkaško igralište, koje je već prije bilo izgrađeno, ali i zapušteno. Uređenje odbojkaškog igrališta koštalo je gotovo 4.500 kuna. Hrvatske vode iz Kutine donirale su 40 m³ pijeska. Stupove za igralište pribavila je Krivajska udruga mladih i u njih uložila 3.200 kuna, a mreže, lopte i ostalo uređenje igrališta, uz dobrovoljni rad mladih, plaćeni su 1.200 kuna iz sredstava Mjesnog odbora Krivaj. Uz rad na uređenju odbojkaškog igrališta članovi udruge mladih radili su i na bojanju ograde oko kapelice sv. Roka, a boju im je pribavio župni ured lipovljanske župe.

Najvrjedniji novosagrađeni objekt u Krivaju tijekom ove godine je sjenica u dvorištu kod škole, na mjestu gdje se održava program uz blagdan sv. Roka. Sjenica je vrijedna više od 20.000 kuna. Komunalno poduzeće ‘LIP-KOM’ je, uz donaciju cementa i šljunka, izgradilo betonske temelje i ploču za sjenicu, a MO Krivaja je kupio armaturnu mrežu. Djelatnici ‘Krpan graditeljstva’ iz Lipovljana potom su izgradili sjenicu, a mladi KUM-a su za 500 kuna utrošenog materijala obojili lijepo izgrađenu nadstrešnicu, koja je korištena za ‘Rokovo’.

Za svoje potrebe sjenicu će moći koristiti i svi stanovnici Krivaja. Zato su od hrastovih planki, u vlasništvu Mjesnog odbora, u stolariji izgrađena 3 masivna stola dužine 2,5 metara i 6 klupa, a postavljeni su u sjenici, ali i pod nadstrešnicom ispred Društvenog doma. Izgradnju sjenice u visini 15.000 kuna financirao je Mjesni odbor, a izradu stolova i klupa s 4.000 kuna financirala je općina Lipovljani.

Tako je, uz puno sati dobrovoljnog rada članova Krivajske udruge mladih, u uređenje centra Krivaja, ove godine uloženo 30.000 kuna, no sve to je i obogatili društveni život ovog sela. Nakon završetka vanjskih radova na Društvenom domu prići će se i uvođenju centralnog grijanja, pa s ovogodišnjim uređenjem društvene infrastrukture u Krivaju njegovi stanovnici mogu biti itekako zadovoljni.              (D. SMETKO)

05-PICT0763