VELEPOSLANIK REPUBLIKE UKRAJINE OLEKSANDR LEVČENKO POSJETIO JE OPĆINU LIPOVLJANI

Inicirana suradnja s gradom Khust u zapadnoj Ukrajini

 

Oleksandar Levčenko, veleposlanik Republike Ukrajine u Republici Hrvatskoj, u utorak, 12. studenog službeno je posjetio općinu Lipovljani. Tijekom posjeta sastao se na radnom sastanku s Mariom Ribarom, načelnikom općine i Tomislavom Lukšićem, zamjenikom načelnika Općine Lipovljani i njihovim suradnicima, a nakon toga je posjetio Osnovnu školu Josipa Kozarca u Lipovljanima, u kojoj je učenicima koji uče ukrajinski jezik, ali i ostalima zainteresiranima, održao predavanje o povijesti Ukrajine i 14 stoljetnoj povijesti Slavena.

Pripadnici ukrajinske nacionalne manjine u Lipovljanima, jedni su od najbrojnijih, među 13 različitih nacionalnih manjina, koliko ih složno živi na području općine Lipovljani. Stoga i ne čudi službeni posjet veleposlanika Oleksandra Levčenka sredini u kojoj Ukrajinci imaju dobro organizirano Kulturno-prosvjetno društvo, u kojoj sva djeca, a posebno ona ukrajinskih korijena, imaju mogućnost u osnovnoj školi učiti ukrajinski jezik i u kojoj vjernici ukrajinske nacionalne manjine imaju svojeg župnika i grkokatoličku župnu crkvu u kojoj mogu održavati vjerske i tradicijske običaje.

Veleposlanik Ukrajine Oleksandr Levčenko do sada je već nekoliko puta boravio u Lipovljanima, no ovaj službeni posjet prvi je u novom, drugom mandatu Maria Ribara. Cilj posjeta je bio stvaranje i proširivanje kulturnih, obrazovnih i gospodarskih veza između Ukrajine i Hrvatske.

Pred zgradom Općine Lipovljani, Mario Ribar sa suradnicima dočekao je veleposlanika Oleksandra Levčenka, koji je došao u pratnji Olge Ros, atašea za kulturu Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj. U općinskoj vijećnici domaćin Mario Ribar predstavio je svoje suradnike. Na radnom sastanku bili su prisutni: Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika općine, Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, Ivan Slota, općinski vijećnik, Mirko Fedak, predstavnik ukrajinske manjine u županijskom vijeću SMŽ, Ivan Semenjuk, predsjednik KPD ‘Karpati’, te Ivanka Slota predstavnik ukrajinske nacionalne manjine općine Lipovljani i Roman Ovad član ‘Karpata’ iz Lipovljana i stručni suradnik općine na prostorno planskim poslovima općine.

U jednosatnom radnom sastanku dotaknuto je više tema o gospodarskim prilikama u Hrvatskoj i Ukrajini, trgovinskoj razmjeni, nedavno održanom gospodarskom forumu i mogućnostima kulturne, a potom i gospodarske suradnje.

Predstavnici Kulturno-prosvjetnog društva ‘Karpati’ upoznali su prisutne o kontaktima s čelnicima iz grada Khusta u zapadnoj Ukrajini te zajedno s Općinom Lipovljani inicirali pokretanje suradnje između Lipovljana i Khusta. Veleposlanik Ukrajine Oleksandr Levčenko, u grad Khust poslati će pismo namjere o pokretanju kulturne i gospodarske suradnje sa inicijativom iz Lipovljana.

 

Čelnici Općine Lipovljani i veleposlanik Oleksandr Levčenko izmijenili su prigodne poklone, a nakon radnog sastanka u Općini Lipovljani veleposlanik Ukrajine boravak u Lipovljanima nastavio je obilaskom Osnovne škole Josipa Kozarca i predavanjem učenicima ukrajinskog jezika. (D. SMETKO)