VELEPOSLANIK JURAJ PRIPUTEN OTVORIO IZLOŽBU ‘SLOVAČKA – ZEMLJA PARTNER LIPOVLJANSKIH SUSRETA’

Otvorenjem izložbi o Republici Slovačkoj, u novoj zgradi Knjižnice i čitaonice u Lipovljanima, u petak, 22. kolovoza navečer započela je ovogodišnja manifestacija ‘Lipovljanski susreti’.  Izložbu je, nakon polusatne svečanosti, otvorio Juraj Priputen, veleposlanik Republike Slovačke u Hrvatskoj, uz nazočnost brojnih gosti i uzvanika, a svečanost otvorenja svojim nastupom uveličali su i glazbenici profesor Robert Zgrablić i Daša Kralova.

‘Lipovljanski susreti’ manifestacija su bogatstva i različitosti kulture i običaja nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, a kako bi što bolje upoznali povijest, kulturu i život matičnih država iz kojih su došli pripadnici nacionalnih manjina, koje žive u Hrvatskoj, od ove godine ‘Lipovljanski susreti’ pokrenuli su projekt zemlje partnera. Prva zemlja partner ‘Lipovljanskih susreta’ je Republika Slovačka, koja se predstavila nizom izložbi: unikatne keramike, izradom kristala, poviješću samostalne Slovačke i njezinom pristupanju EU, izložbom o 70 godina otpora u 2. svjetskom ratu, a djelatnošću izdavaštva na slovačkom predstavio se Slovački kulturni centar iz Našica.

Uz to, na središnjoj pozornici, a posebno na maloj pozornici u parku, predstavit će se Puhačka skupina Maguranka iz Slovačke, kao predstavnici slovačke kulture i Kulturno društvo’ Chorvatanka, iz Hrvatskog Groba, kao predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Slovačkoj.

01-LSpetak 001Nakon otpjevane hrvatske i slovačke himne, u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’ iz Lipovljana, pozdravnu riječ uzvanicima i gostima uputio je Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke općine Lipovljani. Goste je srdačno pozdravio i domaćin, Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i naglasio značaj projekta zemlje partnera ‘Lipovljanskih susreta’.

04-LSpetak 030– Po prvi puta krećemo s projektom zemlje partnera ‘Lipovljanskih susreta’, kako bi još više približili kulturnu suradnju i zajedničke vrijednosti pripadnika nacionalnih manjina i njihovih domicilnih država s Hrvatskom. Nadamo se i širenju suradnje na gospodarstvo, stoga srdačno zahvaljujemo Veleposlanstvu Republike slovačke u Hrvatskoj što se svesrdno angažiralo na ostvarenju ovog projekta – istaknuo je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i predsjednik Organizacijskog odbora ‘Lipovljanskih susreta’, u svečanom obraćanju na otvorenju izložbi.
05-LSpetak 054Svečanost su pjesmom ‘Slovensko krasna zem’ uveličali prof. Robert Zgrablić i Daša Kralova, a potom je pozdravne riječi, u ime pokrovitelja Sisačko-moslavačke županije, uputio i ZdenkoVahovec, dožupan Sisačko-moslavačke županije. Naglasio je kako je sisačko-moslavačka županija ponosna na Lipovljane i na ‘Lipovljanske susrete’ i zahvalio svima koji rade na razvoju različitosti kulture i bogastvu običaja.

Stručni osvrt na postavljenu izložbu izrekla je Sandra Kralj

08-LSpetak 075

Vukšić, ravnateljica Slovačkog kulturnog centra u Našicama. Naglasila je kako se radi o pet tematskih cjelina, u čijoj su pripremi sudjelovale tri slovačke institucije, a najviše Veleposlanstvo Republike Slovačke.

Nakon još dvije otpjevane slovačke pjesme prof. Roberta Zgrablića i Daše Kralove, veleposlanik Slovačke u Hrvatskoj, Juraj Priputen, obratio se gostima i otvorio izložbu ‘Slovačka – zemlja partner ‘Lipovljanskih susreta’.

– Vrlo smo zahvalni da je Slovačka izabrana za prvu zemlju partner na ‘Lipovljanskim susretima’, a nadam se da će se naša kulturna suradnja proširiti i na drugu suradnju i da vas ova izložba ponuka da posjetite Slovačku- rekao je Nj.E., veleposlanik Juraj Priputen.

Svi gosti potom su razgledali postavljene izložbe, nakon čega je nastavljeno zajedničko druženje i razgovori. Domaćini druženja bili su Nj.E. Juraj Priputen, veleposlanik Slovačke u Hrvatskoj i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani.

Damir SMETKO

13-LSpetak 11714-LSpetak 118 02-LSpetak 019 03-LSpetak 020 06-LSpetak 056 07-LSpetak 059 09-LSpetak 085