VEČER PJESAMA I PLESA LEMKI IZ POLJSKE

Članovi Kulturno prosvjetnog društva ‘Karpati’ iz Lipovljana bili su domaćini uzvratnom posjetu Ukrajinskog ansambla ‘Lastiwoczka’ iz Przemkowa u Poljskoj koji njeguje kulturu Lemka, naroda GEDSC DIGITAL CAMERAtragične sudbine iz zapadne Ukrajine i južne Poljske. Osim ponovnog susreta, Lemki iz Poljske priredili su dvosatni nastup svojih plesnih, pjevačkih i glazbenih skupina, u četvrtak, 18. kolovoza u lipovljanskom Društvenom domu.

Sa članovima Ukrajinskog ansambla iz Przemkowa u Poljskoj, društvo Ukrajinaca iz Lipovljana surađuje 10-tak godina, a oni su ih više puta u Poljskoj i ugostili. Bilo je to kad su članovi lipovljanskih ‘Karpata’ gostovali na ‘Lemskoj vatri’, manifestaciji Lemaka u Poljskoj, koja se održava svake godine u čast svim patnjama ovog naroda, i koja teži okupljanju svih svojih pripadnika raseljenih po svijetu.GEDSC DIGITAL CAMERA

Riječi dobrodošlice i zahvale gostima iz Poljske uputio je Ivan Semenjuk, predsjednik ‘Karpata’ iz Lipovljana, nakon čega su gosti predstavili program koji su pripremili za izvođenje. U nekoliko nizova prikazani su plesovi i pjesme Lemaka, a izvodile su ih dvije skupine društva ‘Lastiwoczka’. U izvođenju plesnog programa pratili su ih članovi pjevačke i glazbene skupine.

Nakon dvosatnog koncerta, nastavljeno je zajedničko druženje gostiju iz Poljske i članova Karpata, na zajedničkoj večeri u prostorijama lipovljanskog društva u starom župnom dvoru. Tamo im je o župi sv. Ane kratko GEDSC DIGITAL CAMERAgovorio župnik Igor Fedešin, a održana j ei zajednička molitva. Nakon prespavane noći kod svojih domaćina, gosti iz Poljske otputovali su u petak, 19. kolovoza u Vojvodinu, gdje će također nastupiti, s kraćim programom, kod svojih domaćina.

Svi prisutni posjetitelji rasplesane i raspjevane večeri lemskih pjesma u lipovljanskom Društvenom domu uživali su u raznovrsnosti prikazanog.No, bili su i iznenađeni koliko su puno riječi mogli razumjeti u pjesmama lemske kulture i pjesama. Bila je to i dobra najava ovogodišnjih ‘Lipovljanskih susreta’ u kojima je Ukrajina zemlja partner manifestacije.

Damir SMETKO

GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA