VATROGASCI OPĆINE LIPOVLJANI LANI SU BILI NA REKORDNOM BROJU INTERVENCIJA

Nakon održanih redovnih godišnjih skupština u sva 4 dobrovoljna vatrogasna društva općine Lipovljani, u ponedjeljak, 27. travnja održana je i Skupština Vatrogasne zajednice općine Lipovljani za 2014. godinu. Bila je to teška godina za vatrogasce Vatrogasne zajednice općine Lipovljani, s rekordnim brojem intervencija. Ipak, velikim naporima spašeno je preko 10 milijuna kuna vrijedna imovina, a pričinjena šteta se procjenjuje na oko 150 tisuća kuna.

Godišnju Skupštinu Vatrogasne zajednice općine Lipovljani vodio je Danijel Ribarić, predsjednik VZO Lipovljani, koji je podnio izvješće o radu za prošlu godinu, a pročitao je i financijsko izvješće o poslovanju Zajednice u prošloj godini. Izvješće zapovjedništva za 2014. godinu podnio je Zlatko Pješ, zapovjednik VZO Lipovljani, a prijedlog da se izvješća usvoje, u ime Nadzornog odbora, dala je Nada Toš. Na Skupštini VZO Lipovljani bio je prisutan 21 član Skupštine, od 28 koliko ih ukupno broji.

   Uz intenzivnu obranu od poplave, u 4 navrata tijekom prošle godine, na području općine Lipovljani, vatrogasci VZO Lipovljani sudjelovali su u sanaciji poplave u Slavoniji, koju je prouzročilo pucanje nasipa na Savi. Radilo se na sanaciji u Rajevu Selu, ali se prikupljala i humanitarna pomoć. U 9 dana prikupljeno je namirnica za 9 kombi vozila koje su dostavljene do skladišta Crvenog križa u Novskoj i Privlaci. Prikupljeno je i 97 velikih rola bala sijena, koje su u 3 šlepera poslane prema Slavoniji, kao i jedan kamion s 12 tona uvrećanih žitarica. Stoga je Mijo Brlečić, predsjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije, u ime stradalih posavskih sela i DVD-a Drenovci, uručio Zahvalnicu DVD-u Lipovljani i Piljenice, na pruženoj pomoći za vrijeme katastrofalnih poplava. Istako je da su svi vatrogasci Sisačko-moslavačke županije u protekloj godini dali čak 149.000 radnih sati dobrovoljnog rada na inervencijama u našj županiji, ali i u čitavoj Hrvatskoj.

U prošloj godini Vatrogasna zajednica općine Lipovljani raspolagala je s nešto više od 181.000 kuna, a ukupni rashodi bili su 180.000 kuna. Za ovu godinu planiraju prihod u visini 220.000 kuna, od čega 200.000 iz Proračuna općine Lipovljani. Tim novcem bit će, kao i do sada, financiran rad sva 4 vatrogasna društva općine Lipovljani. Na uspješnom radu u protekloj godini, u ime općinskog načelnika Maria Ribara, čestitao im je i duboko zahvalio Mrioslav Horvat, dopredsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani. Sve programe razvoja i opremanja vatrogasnih društava općina Lipovljani i dalje će se pomagati iz Proračuna općine Lipovljani jer su vatrogasci pokazali da su vrlo organizirana snaga u svim izvanrednim životnim (ne)prilikama.       (Damir SMETKO)