UVOĐENJE REDA U PROCESU NAPLATE PREMA DUŽNICIMA

Zadnjih dana studenog i prvih dana prosinca, korisnicima usluga komunalnog poduzeća ‘LIP-KOM’-a, na području općine Lipovljani, poslano je nešto više od 200 opomena pred ovrhu. Dugovanja dužnika prema komunalnom poduzeću iznose preko 400 tisuća kuna, i postaju, s obzirom na velika financijska izdvajanja komunalnog poduzeća i općine u izgradnji komunalne infrastrukture, sve veći teret u poslovanju poduzeća.

PICT0570Poslane opomene zadnje su upozorenje dužnicima prije prisilne naplate. Ako u roku od 8 dana dužnici ne plate dug ‘LIP-KOM’-u, vrlo brzo, već iza 15. prosinca ove godine svi opomenuti dužnici mogu očekivati blokiranje svojih računa i naplatu dugovanja kroz ovrhu računa. To će dužnike koštati još skuplje nego što je visina duga, jer će posao pokretanja ovrhe zaračunati i javni bilježnik, a kako se to ipak ne bi dogodilo poslane su opomene pred ovrhu svim dužnicima kao signal za naplatu duga.

No, u lipovljanskom komunalnom poduzeću više ne mogu i ne žele čekati dužnike da plate svoje obveze, jer neki duguju plaćanje računa za vodu, groblja ili odvoz smeća, do i preko godinu dana. Dok 70% korisnika usluga svoje račune plaća redovito, oko 30% korisnika zanemaruje plaćanje svojih obveza. Zato će ubuduće opomene pred ovrhe, ali i same ovrhe, u ‘LIP-KOM’-u pokretati ako račun za uslugu nije plaćen u roku od 3 mjeseca, ili je iznos duga veći od 100 kuna. Sve godine do sada, od kako ‘LIP-KOM’ posluje, bilo je dugovanja potrošača, no osim

PICT0568

opomena nikada još nisu poduzimate tako ozbiljne mjere poput naplate računa putem ovrha. No, zbog sve većeg broja dužnika, ali i rigoroznije zakonske obveze naplate svih dugovanja, te prije svega zbog korektnosti prema onima mještanima koji svoje obveze plaćaju redovito  i ‘LIP-KOM’ kreće u prisilnu naplatu svojih potraživanja putem ovrha.
Tu Odluku su potvrdili i članovi Nadzornog odbora ‘LIP-KOM’-a, na sjednici koja je održana u utorak, 3. Prosinca. Osim podrške Upravi poduzeća, od strane članova Nadzornog odbora, u pokušaju naplate svih dugova, na sjednici se još razgovaralo i o razdvajanju pouzeća. Sukladno zakonskoj obvezi, osnovat će se drugo poduzeće, LIP-KOM SERVISI d.o.o., koje će obavljati sve komunalne djelatnosti, dok će LIP-KOM d.o.o. biti registrirano samo za djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje sukladno zakonskim procedurama i obvezama.  Čitav proces nešto kasni, no od 1. siječnja iduće godine, ako tako prihvati Nadzorni odbor i Skupština poduzeća, novo poduzeće trebalo bi biti spremno za rad.PICT0566

O svim detaljima razdvajanja, bilanci poslovanja i planiranim prihodima za novo stanje u komunalnim djelatnostima na području općine Lipovljani, očekuje se rasprava na slijedećoj sjednici Nadzornog odbora ‘LIP-KOM’-a, nakon čega će se o detaljima izvijestiti i vijećnici u općinskom vijeću, kao i javnost i svi mještani općine.

Na sjednici je raspravljeno i poslovanje tijekom ove godine u odnosu na prošlu godinu. Zaključeno je da i ‘LIP-KOM’ mora žurno smanjivati svoje obveze prema dobavljačima, kako se repovi neplaćanje ne bi protegnuli i u novu poslovnu godinu. Što čistiji računi lipovljanskog komunalnog poduzeća, prvi su zadatak za upravu do kraja ove godine.                (D. SMETKO)