Uništen trud članica udruge žena ‘Mlinarice’ iz Piljenica

         Dok se većina žitelja na području općine Lipovljani trudi urediti javni prostor, oplemeniti ga cvijećem i drvećem, na žalost, neki pojedinci, te aktivnosti obezvređuju i uništavaju trud većine. Zasađeno cvijeće i ukrasno drveće u centru Piljenica, nepoznati počinitelj je počupao i odnio, i tako uništio trud članica Udruge žena ‘Mlinarice’ na uređenju Piljenica.

Tijekom listopada obilježava se Dan stabala u mnogim hrvatskim sredinama i to najčešće kolektivnim akcijama sadnje drveća. Najpoznatija je akcija ‘Zasadi drvo, ne budi panj’, koja je uspješno provedena tijekom listopada i u Lipovljanima, u ulici Josipa Kozarca, u kojoj je zasađeno 80-tak stabala, kako bi ulica bila što ljepša.

U Piljenicama je sadnja i uređivanje centra uz Društveni dom, crkvu i groblje, započela još u proljeće. Udruga žena ‘Mlinarice’ pobrinula se i osigurala financijska sredstva, da pred Društveni dom posadi 8 malih čempresa, 2 velika već spiralno oblikovana čempresa i jedan javor.

Krajem listopada posađene su i maćuhice pred crkvu i groblje, te pred Društveni dom, kako to ‘Mlinarice’ već godina uređuju. Nažalost, svih 8 čempresa počupano je odmah nakon sadnje, a ostala dva veća, spiralno oblikovana čempresa i sadnica javora, iščupana su i odnesena, jedne noći pred kraj listopada.

Na žalost – ima i toga.

Članice Udruge žena ‘Mlinarice’ su ogorčene i tužne zbog ovakvog ponašanja, sigurne su, tek jednog ili samo nekih pojedinaca. Mole sumještane, ali i stanovnike ostalih, susjednih mjesta da im jave ako u svojoj okolini prepoznaju sadnice javora ili čempresa. Brine ih i to, ako zasade nove sadnice, hoće li ih opet, i zašto, netko počupati ?

Melita Lenička,  Damir SMETKO