UKRAJINSKI VELEPOSLANIK OLEKSANDR LEVČENKO GOVORIO O GLADOMORU I SADAŠNJEM STANJU U UKRAJINI

Oleksandr Levčenko, veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj, boravio je u petak, 28. studenog u Lipovljanima, gdje je u prostorijama Kulturno-prosvjetnog društva ‘Karpati’ održao predavanja o strašnom gladomoru u Ukrajini 1933. godine i sadašnjem stanju u toj samostalnoj zemlji, povezavši ta dva događaja istim mjestom na kojim su planirani, a to je službeni Kremlj u Moskvi. Članovi ukrajinske zajednice na području općine Lipovljani tako su i ove godine obilježili 81. godišnjicu holodomora, odnosno gladomora u Ukrajini koji je odnio od 7 do 10 milijuna nedužnih žrtava.

Program sjećanja na žrtve gladomora započeo je u petak, 28. studenog molitvom u župnoj crkvi Bezgrješnog začeća sv. Ane, za sve nevine žrtve. Molitvu je vodio župnik o. Igor Grahovac-Fedešin.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANakon molitve u crkvi, svi gosti zaputili su se u prostorije KPD-a ‘Karpati’, gdje je nastavljeno obilježavanje gladomora, najveće tragedije ukrajinskog naroda u 20. stoljeću. Za sve prisutne najprije je prikazan dokumentarni film iz 2006. godine, sa strašnim svjedočanstvima preživjelih članova obitelji, koji su svjedočili o strahotama gladomora. Tadašnja djeca, u filmu su iznijeli svoja sjećanja na oduzimanje hrane po ukrajinskim selima, dosjetkama njihovih roditelja da ipak sakriju komadić kruha za članove svoje obitelji, laganom umiranju njihovih članova obitelji, susjeda i prijatelja, čak i slučajevima kanibalizma, te načinima zlostavljanja i spašavanja. Na pitanje što je gorje: rat ili glad, svi do jednog su odgovorili da je teža i strašnija – glad!

Iako je prošle, 2013. godine ukrajinska i svjetska javnost obilježila 80. godišnjicu izazivanja masovne gladi među ukrajinskim stanovništvom u tadašnjem Sovjetskom Savezu 1932. i 1933. godine, Ukrajinci diljem svijeta nastavljaju obilježavati i prisjećati se nevinih žrtava izazvane gladi, svake godine četvrte subote u mjesecu studenom. Tako su za svoje sunarodnjake ove godine u Lipovljanima molili, pogledali dokumentarni film, ali i poslušali predavanje Oleksandra Levčenka, veleposlanika Ukrajine u Hrvatskoj. On je naglasio kako je Ukrajina u 20. stoljeću, za vrijeme Sovjetskog Saveza prošla kroz tri gladomora, koji su umjetno i namjerno izazvani odlikama u Kremlju, u Moskvi. U te godine, u drugim dijelovima SSSR-a nije vladala glad, a da apsurd bude još veći, Ukrajina je bila žitnica te države, ali je seljacima sva hrana oduzimana, a njih se puštalo da polako u mukama umiru od gladi.

– Kroz gladomore i žrtve drugog svjetskog rata, Ukrajina je pretrpjela velike ljudske žrtva, više od 20 milijuna ljudi, no i danas su spremni boriti se i žrtvovati za slobodu i slavu Ukrajine protiv istog napadača iz Kremlja. Jer politika je ista. Na gladomorom ispražnjeni prostor tada su dovedeni drugi ljudi, druge narodnosti koji danas, uz potporu službene Moskve, dižu bunu protiv samostalne Ukrajine, ali ukrajinski narod je mnogobrojan i spreman je podnijeti velike žrtve za svoju slobodu – naglasio je tijekom predavanja veleposlanik Oleksandr Levčenko, povjesničar po zanimanju.

Domaćin obilježavanju gladomora, kao genocida ukrajinskog naroda, bio je Ivan Semenjuk, predsjednik KPD ‘Karpati’ i župnik Igor Grahovac-Fedešin. Uz njih, na komemoraciji i obilježavanju bio je i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, Vlado Klasan, gradonačelnik Novske i Damir Petravić, dogradonačelnik grada Kutina, te predstavnici udruga građana općine Lipovljani i vjernici, odnosno članovi KPD ‘Karpati’.         (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA