UGRAĐENA NOVA STOLARIJA NA ZGRADU PODRUČNE ŠKOLE U PILJENICAMA

Kad učenici područne škole u Piljenicama krenu, nakon uskršnjih praznika ponovo na nastavu, dočekat će ih uređenije i toplije učionice, ali i čitava školska zgrada, na kojoj je ugrađena nova stolarija. Ugradnja stolarije izvršena je za vrijeme uskrsnih blagdana kako se ne bi remetila nastava u toj područnoj školi. Tako je nakon popravka krovišta i uređenja učionica, promijenjena i stolarija na zgradi ove područne škole.

                Novu, plastičnu termo izolacijsku stolariju ugradila je tvrtka Global-Katavić d.o.o., radovi su bili vrijedni 53.000 kuna. Iako je školstvo u nadležnosti županija, iz proračuna Općine Lipovljani svake godine izdvoji se od 30 do 50 tisuća kuna za potrebe školstva na području općine Lipovljani, čime su znatno podignuti uvjeti boravka i učenja djece u školama u Lipovljanima, Kraljevoj Velikoj i Piljenicama. Tako je prošle godine uloženo u Područnu školu Kraljeva Velika za ugradnju novog centralnog grijanja, a početkom ove godine, sufinanciran je projekt energetske učinkovitosti OŠ Josipa Kozarca i sportske dvorane, koja je pripremljena za financiranje iz EU fondova. Konkretno za ove radove na Područnoj školi u Piljenicama, iz proračuna općine izdvojeno je 40.000 kuna.

                Obilazeći učenike i učitelje na početku ove školske godine, početkom rujna 2016. godine, učiteljice područne škole u Piljenicama, kao najprioritetniji problem za rješavanje, izdvojile su zamjenu prozora na učionicama. Kroz zatvorene prozore ulazio je hladni zrak, a svaka jača kiša padala je kroz prozore i močila je učionicu, pa je to stvaralo problem kod odvijanja nastave. Načelnik općine Mario Ribar i ravnateljica škole Mirjana Faltis obećali su riješiti problem, a iako nema nadležnosti nad školstvom, Općina Lipovljani, osigurala je novac za sufinanciranje ugradnje nove stolarije na zgradu područne škole u Piljenicama, u općinskom proračunu.

                Učenici 2. i 3. razreda područne škole u Piljenicama, vođeni učiteljicom Tatjanom Dlouhi, ostvarili su krajem ožujka izuzetan uspjeh u Primoštenu, na državnoj smotri u dramskom stvaralaštvu. Iako na smotri nema izbora najboljih predstava, već su sva najbolja ostvarenja sudionici državne smotre, neslužbeno se smatra da je najbolja predstava koja zatvori smotru. A upravo je dramski nastup učenika iz Piljenica s predstavom: ‘Legenda o ljubavi’ zatvorio ovogodišnju smotru, pa su tako mali glumci iz Piljenica postali, neslužbeni, pobjednici ovogodišnjeg LiDraNa osnovnih škola Hrvatske.

                Nova stolarija na učionici i na zgradi, samo je dio nagrade koju zaslužuju svojim radom i ostvarenim uspjesima. Općina Lipovljani nastavit će izdvajati svoja sredstva za stvaranje što kvalitetnijih uvjeta školovanja djece na čitavom svom području.

Damir SMETKO