UDRUGA ŽENA ‘VELIČANKE’ OBILJEŽILA 10 GODINA RADA UZ PODIZANJE MAJBANA

Zajedno s članicama sličnih udruga iz šire okolice i predstavnicima mjesnog odbora i udruga iz Kraljeve Velike, Udruga žena ‘Veličanke’ obilježila je u subotu, 30. travnja 10. obljetnicu djelovanja. KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAOsim svečane sjednice, uz okruglu obljetnicu, podigle su i majban, majsko, odnosno svibanjsko drvo, pokazujući koliko cijene tradicijske običaje Kraljeve Velike, koje njeguju kroz svoje aktivnosti.

Svečano obilježavanje 10. obljetnice svog rada i djelovanja, članice Udruge žena ‘Veličanka’ priredile su u Društvenom domu u Kraljevoj Velikoj. Svečanost je vodila Melita Mihalić iz Lipovljana, a o 10 godina uspješnog rada okupljenima je govorila Valentina Softa, predsjednica Udruge žena ‘Veličanka’.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Tom prilikom prisjetila se osnivanja udruge žena u Kraljevoj Velikoj, ali i ostalih udruga žena na području općine Lipovljana i susjednih jedinica lokalne samouprave.

– Druženjem, i kroz sportske igre žena, iskristalizirala se ideja o stvaranju udruga koje će biti na korist ženama, ali i svakom mjestu, u kojem se udruga osnuje. Tako je i nas 60-tak osnovalo udrugu ‘Veličanka’, koja je kroz 10 godina radila mnoge aktivnosti, od humanitarnih do sportskih – naglasila je u svom osvrtu na rad udruge Valentina Softa.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERASvojim radom pripomažu i drugim udrugama u svom mjestu, a najaktivnije su oko obilježavanja Antunova u Kraljevoj Velikoj. Od prošle godine, u okviru udruge, djeluje i grupa slikara amatera s područja općine (SOL), pa je svake godine sve veća aktivnosti i prepoznatljivost Udruge žena ‘Veličanke’.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANakon svečane sjednice, na kojoj su se za dobru suradnju i odgovorni rad ‘Veličankama’ zahvalile predstavnice drugih udruga žena, ali i Zvonimir Andrilović, predsjednik Mjesnog odbora Kraljeva Velika, u ime svim mjesnih udruga, priređen je običaj podizanja majskog drveta. Uz vatrogasnu spremnicu DVD-a Kraljeva Velika, zajedno s članovima Nogometnog kluba ‘Stari Grad’ podignut je majban, u znak 10 godina uspješnog rada i djelovanja Udruge žena ‘Veličanke’.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAVećinu radova oko podizanja majskog drveta i paljenja krijesa, odradili su članovi ‘Starog Grada’, no značajan doprinos kod podizanja majbana dale su i žene. I ne samo članice ‘Veličanki’ nego i gošće iz Piljenica, Lipovljana, Nove i Stare Subocke, Ilove i Janja Lipe.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Iste večeri, uoči 1. svibnja, praznika rada, i članovi Nogometnog kluba iz Kraljeve Velika, na svojim Urijama podigli su majban i upalili veliki krijes. Njihovo drvo, visoko gotovo 30 metara, bilo je složeno i teško podići. No, vješti majstori podizanja majbana, jer to je tradicijski običaj u Kraljevoj, uspješno su okićeno drvo podigli i sa zadovoljstvom upalili krijes, uz koji su se nastavili družiti.

Obilježavajući 10 godina uspješnog rada, i članice udruge ‘Veličanka’ priredile su za svoje goste i sve članice zajedničko druženje. Na njemu se je razgovaralo o daljoj suradnji i programima udruga žena.

Damir SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA