UČENICIMA UKRAJINSKOG JEZIKA PREDAVANJE JE ODRŽAO VELEPOSLANIK OLEKSANDR LEVČENKO

U Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima

Jednosatno školsko predavanje na temu 14-stoljetne povijesti Slavena, njihove opstojnosti i širenja, o povezanosti Hrvata i Ukrajinaca duboko u svojim korijenima te povijesti nastajanja Ukrajine učenicima ukrajinskog jezika, ali i ostalim nazočnima u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima, održao je Oleksandr Levčenko, veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj. Predavanje je održano u okviru službenog posjeta ukrajinskog veleposlanika općini Lipovljani.

1-veleposlanik 054

Visokog gosta i dužnosnike općine Lipovljani, te predstavnike Kulturno-prosvjetnog društva ‘Karpati’, u Osnovnoj školi Josipa Kozarca dočekala je ravnateljica Mirjana Faltis i u svom uredu upoznala s ovom osnovnoškolskom ustanovom. Posebnost škole je učenje stranih jezika, pa uz obvezni engleski i njemački jezik, kao izborni predmeti učenicima se nudi učenje češkog, slovačkog i ukrajinskog jezika po modelu C, za sve zainteresirane učenike.

Ta činjenica je posebno razveselila Oleksandra Levčenka, ukrajinskog veleposlanika u Hrvatskoj, koji je i sam bio profesor i ravnatelj gimnazije u Kijevu. Za njega školsko zvono, prema vlastitom priznanju, a koje se oglasilo upravo kad je on dolazio u ravnateljičin ured, ima posebno značenje i težinu.

Ukrajinskog veleposlanika s radošću je dočekalo i 9 učenika osnovne škole koji uče ukrajinski jezik, zajedno s učiteljicom Tatjanom Lasek Žagar, profesoricom ukrajinskog jezika koja je rođena i odrasla u Lipovljanima, a studirala u Ukrajini. Recitacijom, predstavljanjem osnovnih ukrajinskih riječi i pjesmicama iz redovnog nastavnog gradiva, učenici iz Lipovljana dočekali su veleposlanika Oleksandra Levčenka.

On ih je toplo pozdravio, a potom održao predavanje iz povijesti Slavena i Ukrajine. Na kraju predavanja učenici su mu zahvalili, a on ih je nagradio prigodnim poklonima.

Na kraju posjeta Osnovnoj školi Josipa Kozarca, veleposlanik Oleksandar  Levčenko izrazio je zadovoljstvo viđenim, pohvalio je način rada i učenje ukrajinskog jezika.          (D. SMETKO)

1-veleposlanik 083