U SURADNJI SA HZZ-om ZAPOSLENO 26 NEZAPOSLENIH OSOBA S PODRUČJA OPĆINE LIPOVLJANI PREKO PROGRAMA JAVNIH RADOVA

Zbog mnogobrojnih potreba održavanja ili uređivanja javnih površina i imovine općine Lipovljani, te pomoći u realizaciji svakodnevnog posla, mnogih izvanrednih aktivnosti, ali i zbog želje da se smanji broj i problem nezaposlenih na lipovljanskom području, Općina Lipovljani i općinske ustanove, te poduzeća i udruge, aktivno su se uključili u mjere zapošljavanja teško zapošljivih skupina nezaposlenih osoba. Trenutno je na takvim poslovima s lipovljanskog područja zaposleno 26 do sada nezaposlenih osoba.

Od ponedjeljka, 3. kolovoza  na ‘javnim radovima’ u Općini Lipovljani i Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani radi 15 do sada nezaposlenih, dok još od sredine srpnja na ‘javnim radovima’ u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Lipovljani i lipovljanskom komunalnom poduzeću ‘Lipkom servisi’ radi 11 osoba. Pripremljen je i sličan program za 4 osobe u Dječjem vrtiću u Lipovljanima, no on još čeka odobrenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Program tzv. ‘javnih radova’ odvija se u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i njihovim mjerama politike aktivnog zapošljavanja. Prema programu ‘Rad za zajednicu i sebe’, zaposlene su osobe koje se teže mogu zaposliti, na vrijeme od 6 mjeseci, a rezultati koje je po takvom programu ostvarilo DVD Lipovljani, tijekom prošle godine, bili su vrlo značajni i zapaženi.

Većina zaposlenih ostvaruje pravo, prema programu mjera HZZ-a, na 100% sufinanciranje zapošljavanja, pa je to ujedno i velika pomoć Općini Lipovljani i njezinim ustanovama i društvima u realizaciji osmišljenih programa i zapošljavanju 26 nezaposlenih osoba. Općina Lipovljani uključivat će se i dalje u aktivne mjere zapošljavanja, kako bi pomogla u djelomičnom smanjivanju problema nezaposlenih na svom području, a već kroz koji mjesec se očekuje raspisivanje novih natječaja za stručno osposobljavanje, u kojima su pretežiti korisnici do sada bile mlade nezaposlene osobe s područja općine Lipovljani.

Damir SMETKO