U SREDIŠNJEM PROGRAMU ‘LIPOVLJANSKIH SUSRETA 2013.’ PJESME I PLESOVE IZVELO 10 DRUŠTAVA

Folklorna baština nacionalnih manjina

PJESME I PLESOVE IZVELO 10 DRUŠTAVA U SREDIŠNJEM PROGRAMU ‘LIPOVLJANSKIH SUSRETA 2013.’

Mimohod kroz Lipovljanje, svečano otvorenje ‘Susreta’ i kulturno-umjetnički program društava nacionalnih manjina na velikoj pozornici, središnji su događaji manifestacije nacionalnih manjina Republike Hrvatske. Pjesme, plesove i običaje koje njeguju, 10 društava prikazalo je u dvosatnom nastupu, u subotu, 24. kolovoza, a među brojnim gledateljima i uzvanicima manifestacije bio je i osobno Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske.

Ulicom Ante Starčevića i trgovima sv. Josipa i Hrvatskih branitelja prošao je mimohod sudionika ‘susreta’ prošao je do velike pozornice. Nakon predstavljanja društava nacionalnih manjina prisutnim gledateljima, započela je svečanost otvorenja ‘Lipovljanskih susreta 2013.’

Domaćini, MPZ ‘Lira’ otpjevali su himnu, a sve posjetitelje, izvođače programa, goste i uzvanike pozdravio je Mario Ribar, načelnik Općine Lipovljani, naglasivši kako su Lipovljani već odavno ‘mala Europa’ jer uz domicilni, hrvatski narod, ovdje složno žive pripadnici još 13 nacionalnih manjina.

            O radu nacionalnim manjinama u Hrvatskoj kratko je govorio i Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, a o zajedničkom životu i potrebi za ovakvom manifestacijom Marina Lovrić Merzel, županica Sisačko-moslavačke županije.

Ovogodišnje ‘Lipovljanske susrete’ svečano je otvorio Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, nakon čega je domaći zbor ‘Lira’ zapjevao ‘Tenu’ i tako otpočeo kulturno-umjetnički program društava i udruga koje njeguju folklor nacionalnih manjina.

Prvi su s nastupom, na pozornicu ‘Lipovljanskih susreta’ izašli članovi KUD-a ‘Lipa’, koji su predstavili folklor većinskog, hrvatskog naroda, pjesmama i kolima brodskog Posavlja. Uz svoju tamburašku sekciju, koju vodi prof. Franjo Rodić, plesače ‘Lipe’ za nastup je uvježbao koreograf Tihomir Krmek.

Čast da prvi na pozornici ‘Susreta’ predstave baštinu svoj nacionalne manjine dobili su članovi BKUD-a ‘Sevdah’ iz Zagreba i u nekoliko minuta predstavili tradicionalni ples Bošnjaka.

Potom su se na pozornicu popeli članovi KUD-a ‘Joakim Hardi’ iz Petrovaca. U Lipovljanima su se predstavili ‘Vjenčićem narodnih pjesama i plesova’ sastavljenim od folklornih običaja koji su se izvodili ili se izvode još i danas na svadbama i u raznim prigodama. Glazba je narodna, a orkestrom narodnih instrumenata rukovodio je Zvonko Edelinski. Zborom je dirigirao Mihailo Holik, a zbor je otpjevao narodnu pjesmu ‘Za daljekim nebosklonom’. Voditelj je Ivanka Kolbas, koreografiju je postavio Zvonko Kostelnik.

Makedonsko kulturno društvo ‘Braća Miladinovci’, jedno je od ukupno šest društava koje djeluje u okviru Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj, te unazad deset godina svojim programom obogaćuje kulturni život u Osijeku. Organizatori su brojnih koncerata, znanstvenih skupova, izložbi, promocija knjiga i projekcija filmova. Aktivnosti društva ostvaruju se kroz nekoliko sekcija glazbenog i literarnog sadržaja, te kulinarske i dječje radionice. Na ovogodišnjim ‘Lipovljanskim susretima’ predstavili su se pjesmom i plesom ‘Biljana platno beleše na Ohridskom jezeru’. Voditelj je Mirta Galko, a voditelj etno skupine Andriana Galović.

A onda je pred tribinama prepunih gledatelja u Lipovljanima nastupila još jedna domaća udruga, Češka beseda općine Lipovljani. Kao Čehoslovenska beseda Lipovljani, osnovan je još davne 1923. godine, pa ove godine slavi 90. obljetnicu postojanja. Danas broji oko 190 članova. Djeluje u pet skupina: ženska pjevačka, starija i mlađa folklorna, glazbena i literarno-izdavačka skupina. Tijekom godine ostvare dvadeset nastupa u zemlji i van granica Hrvatske Prisutni su na svim manifestacijama koje organizira Savez Čeha u RH. Članovi Češke besede Lipovljani ponosno su na ‘Lipovljanskim susretima’ predstavljali češku nacionalnu manjinu u RH. Izveli su splet čeških narodnih plesova, uz pratnju svoje glazbene skupine. Voditeljica folklorne skupine je Mirjana Markić, voditelj glazbene skupine je Franjo Rodić.

Mađarsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj na ‘Lipovljanskim susretima’ predstavio je KUD ‘Petefi Šandor’ iz Dalj Planine. Djeluje u četiri skupine: tamburaška škola, velika i dječja folklorna skupina, te pjevački zbor. Tijekom godine ostvare niz nastupa diljem Hrvatske i van granica. Cilj im je sačuvati narodnu nošnju, kulturu i običaje kraja iz kojega su došli njihovi preci. Ponosni su što uspješno predstavljaju mađarsku nacionalnu manjinu. Na pozornici ‘Susreta’ predstavili su se tradicionalnim podunavskim plesovima pod nazivom Leany tanc, odnosno Ženski ples.

Kulturno umjetničko društvo ‘ Branko Radičević’ osnovan je 1921. godine kao Pjevačko društvo, a od 1926. godine djeluje kao folklorno društvo. Radi u okviru Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’ iz Zagreba. Osnovali su ga i u njegovom radu sudjelovali, a i danas sudjeluju, poštovaoci i sljedbenici kulturnog naslijeđa srpske zajednice u Hrvatskoj, entuzijasti i zaljubljenici folklora, igara, pjesme i svih oblika narodne tradicije. Njeguju igre, pjesme i običaje srpskog naroda iz Hrvatske, kao i druge srpske igre. Brojnim nastupima i mnogobrojnim koncertima, na smotrama i festivalima Društvo je pronijelo ime Darde i Baranje širom Hrvatske i Europe. Na pozornici ‘Lipovljanskih susreta 2013.’ Predstavili su se igrama iz beogradske Posavine. Koreografiju je postavio Dragan Milivojević, uz pratnju tamburaške skupine koju vodi Milenko Martić.

– Članovi KUD-a ‘Ukrajina’ danas će se predstaviti Hopakom,  plesom koji će vas ostaviti bez daha, u koreografiji koju je postavio Ivica Kševi, a voditelj Društva je Vlado Karešin – najavio je Branko Uvodić, mladi, ali vrlo uigrani asambl ukrajinskog društva. Gledatelji su odmah zapljeskali, a onda i nekoliko puta tijekom odličnog i vrlo atraktivnog nastupa članova KUD-a ‘Ukrajina.

Kulturno prosvjetno društvo ‘Ukrajina’ iz Slavonskog Broda osnovano je 1979. godine, radi u pet skupina: mješoviti pjevački zbor, mlađa i starija folklorna skupina, likovna i literarna sekcija. Broje 80 aktivnih članova, od kojih je najbrojniji folklor za odrasle.Članovi starije skupine svojom izvedbom gledatelje ostavljaju bez daha, a tako je bilo i na ‘Lipovljanskim susretima 2013.’

Čast da svojim nastupom zatvore kulturno-umjetnički program ovogodišnjih ‘Lipovljanski susreta’ dobili su članovi Slovačkog kulturno-umjetničkog društva ‘Ivan Brnik – Slovak’ iz Jelisavca. Osnovani 1967. godine s ciljem njegovanja slovačkih narodnih običaja i tradicije svojih predaka, na pozornici putem pjesme, glazbe i plesa vrlo uspješno prezentiraju svoju tradiciju. Od samoga početka su generacije folklorista težile k očuvanju, njegovanju i prezentaciji ne samo bogate slovačke tradicije, već i izvornih jelisavačkih običaja i navika. Tijekom vremena folklorno društvo se razvilo u vodećeg predstavnika očuvanja kulturnih vrijednosti Slovaka u Hrvatskoj. Prezentira se slovački folklor na raznim kulturnim događanjima. SKUD ‘Ivan Brnik –Slovak’ stabilna je i atraktivna udruga, koja svojim izvedbama plijeni pozornost svih ljubitelja folklora. Ovogodišnje ‘Lipovljanske susrete’ završili su Hornehronskim dupakom pod nazivom ‘Vyhorela lipka’. Ples potječe iz Horehronie regije, točnije iz sela Telgarta. Koreografiju je postavila Darinka Labudikova, a izveli su ga uz pratnju glazbene skupine čiji  je voditelj Kristijan Zavada.

Nakon dugog pljeska kao zahvale svim izvođačima programa, središnji dio manifestacije ‘Lipovljanski susreti’ završen je lijepim vatrometom uz ‘Odu radosti’.         (D. SMETKO)