U ‘SLAVONCU’ ZAPUHALI NOVI, DRUGAČIJI, VJETROVI KOJI ŽELE UREĐEN I USPJEŠAN KLUB

Nakon punih 5 godina, redovna godišnja Skupština Športskog nogometnog kluba ‘Slavonac’, održana je opet u Društvenom domu u Lipovljanima, u nedjelju, 11. veljače, kao jedan značajan skup sportaša općine Lipovljani. Na Skupštini se okupio veliki broj članova kluba, aktivnih nogometaša, ali i djece i mladeži, koji svoje sportske potrebe ostvaruju u ŠNK ‘Slavonac’.

                Sve to je pokazatelj da u ‘Slavoncu’ pušu neki novi, drugačiji vjetrovi, koji žele otpuhati sve slabosti iz kluba i učiniti ga otvorenijim, boljim i uspješnijim. U tom smjeru je održana i ovogodišnja redovita godišnja Skupština, koja je pokazala da je ‘Slavonac’ na putu oporavka i konsolidacije kluba, te na putu dugoročnog promišljanja o radu i djelovanju ŠNK-a iz Lipovljana, bez tajnih i skrivenih odluka i dogovora. 

                Takav ispravan put i nove vjetrove primijetili su i gosti na Skupštini kluba, i od srca poželjeli što bržu konsolidaciju i povratak kluba u 1. županijsku ligu, gdje bi ŠNK ‘Slavoncu’ iz Lipovljana svakako trebalo biti mjesto.

                A nakon podužeg, teškog i problematičnog stanja u ‘Slavoncu’, 21. kolovoza prošle godine članovi kluba održali su izvanrednu Skupštinu, na kojoj je izbran novi Izvršni odbor, a za predsjednika kluba izabran je Mario Ribar, član ‘Slavonca’ i nekadašnji aktivni igrač kluba i dojučerašnji načelnik općine Lipovljani, u protekla dva mandata.

                – Stanje u klubu nije bilo dobro. Mislim na stanje oko organizacije kluba, gdje je kompletan klub spao na jednog, dva čovjeka. Mislim i na loše financijsko stanje koje je u trenutku preuzimanja kluba bilo nepoznanica u smislu naslijeđenih obveza, za koje nije bilo dovoljno financijskih sredstava, pa sve do jedne stigme koju je klub nosio u smjeru netransparentnosti u radu i poslovanju – istaknuo je na Skupštini, u svom izvješću o prošlogodišnjem radu ‘Slavonca’, Mario Ribar, predsjednik kluba.

                Ciljevi nove Uprave kluba bili su reorganiziranje kluba na operativnoj razini, financijsko stabiliziranje kluba, te vraćanje povjerenja u klub. U tome su tijekom posljednja 4 mjeseca prošle godine u većini i uspjeli, no ostvarenje svih tih ciljeva nastavlja se i tijekom ove godine. Stoga, na Skupštini, nije bilo previše riječi o prošlim rezultatima kluba, koji su osrednji, već o radu s nogometašima i planovima kluba.

                Nakon godišnjeg izvješća Uprave, i treneri su podnijeli svoja izvješća o uspješnosti ekipa ‘Slavonca’ u raznim kategorijama natjecanja, od prstića i limaća, do seniora i veteranske ekipe. U protekloj godini, uglavnom, nisu ostvareni zapaženi natjecateljski rezultati, no obzirom na stanje u klubu, to i ne čudi.

Ukupni prihodi kluba bili su nešto veći od 82.000 kuna, no rashodi su bili ukupno 100.000 kuna, pa je klub završio pozitivnim financijskim rezultatom, no ostale su nepodmirene obveze u visini od gotovo 20.000 kuna. Sve te obveze klub želi podmiriti ove godine i napokon s dobrim financijskim poslovanje krenuti u dalji rad. U tom cilju izglasane su nove odluke o članarini u klubu, a zatraženo je i veće angažiranje na traženju sponzora kluba. Financijski plan za ovu godinu predviđa ostvarenje prihoda nešto većih od 200 tisuća kuna, kako bi svi pogoni u klubu mogli normalno trenirati i uspješno se natjecati. U tom smjeru već je, u siječnju, uspješno organiziran zimski malonogometni turnir, a najavljen je i ljetni malonogometni turnir.

Rad kluba podržao je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji je i sam aktivni igrač kluba, naglasivši da će se dio rada kluba financirati, prema planu, iz općinskog Proračuna. Da klub ima potpunu podršku u radu pokazuje i nazočnost na ovoj Skupštini, Tomislava Lukšića, predsjednika Općinskog vijeća i Ljiljane Tomić, zamjenice načelnika općine Lipovljani.

Podršku dobrom radu ŠNK ‘Slavonac’ pružili su još Davor Ivić, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Sisačko-moslavačke županije, Damir Nogić, glavni tajnik županijskog saveza, te Josip Borić, u ime Nogometnog središta Kutina. Skupština je završila zajedničkim druženjem i razgovorima o što boljem radu ‘Slavonaca’ u budućnosti. U ‘Slavoncu’ su zapuhali, jako potrebni, novi vjetrovi, a sada je samo pitanje kolika će biti njihova snaga i dužina trajanja? I hoće li ostali ići uz vjetar, ili niz vjetar ?

Damir SMETKO