U ‘SLAVONCU’ JE ZAZVONILO ZVONO NA UZBUNU

Posljednje, 16. mjesto na prvenstvenoj tablici 1. Županijske nogometne lige, sa svega 5 osvojenih bodova u jesenskoj polusezoni,  ali i kazna klubu s oduzimanjem jednog osvojenog boda, zbog ne odlaska na gostujuću prvenstvenu utakmicu, bili su signal da je u Nogometnom klubu ‘Slavonac’ iz Lipovljana stanje alarmantno, pa je zazvonilo zvono na uzbunu. Već prvog radnog dana nove, 2016. godine, u subotu, 2. siječnja, u klupskim prostorijama, održan je prošireni sastanak članova Uprave NK ‘Slavonac’, sa sadašnjim domaćim igračima, te nekim bivšim dužnosnicima i igračima kluba, kako bi se našlo zadovoljavajuće rješenje za nastalu situaciju.

Članovi uprave analizirali su debakl kluba u jesenskom dijelu prvenstva, ali i mogućnosti rješavanja rezultatske i organizacijske krize. Svi su se složili da je ovakvo stanje neprimjereno značaju i dugoj tradiciji Nogometnog kluba ‘Slavonac’, ali i samim Lipovljanima, i da se moraju poduzeti mjere otklanjanja problema. Klub koji, jedan od rijetkih, nema izrazitih financijskih problema u 1. Županijskoj ligi ima, očito je, niz drugih problema koje je teže otkriti, pa je u subotu organiziran spomenuti sastanak.

Na sastanku se inzistiralo da svi iznesu svoje primjedbe i zamjerke, no malo se toga, od pretpostavljenih problema i čulo. Najčešće su bili prigovori na igrače strance , te nedovoljnoj minutaži domaćih igrača, no isto tako u razgovoru sa domaćim igračima je zaključeno da se moraju koristiti usluge tih igrača i zbog kvalitete natjecanja ranga 1.ŽNL, ali i nedostatka domaćih igrača u pojedinim utakmicama. Iz toga razloga se od domaćih igrača tražilo da se izjasne na koga se može računati u potpunosti, jer su jesenas mnogi obećavali igrati, a onda se pojedinci nisu pojavljivali na utakmicama. Na sastanku su doneseni i zaključci koji imaju kratkoročne i dugoročne ciljeve kako bi se stanje u NK ‘Slavonac’ iz Lipovljana prije svega stabiliziralo. Kao rješenje ponuđeno je da se sezona završi uz pokušaj opstanka u 1.ŽNL uz maksimalan angažman domaćih igrača, te se u ljetnoj stanci rekonstruira seniorska momčad, na način da se kompletira sa isključivo domaćim igračima.

Članovi uprave i nazočni domaći igrači su prihvatili da se poduzmu sve mjere kako bi se ‘Slavonac’ spasio od ispadanja iz 1. ŽNL, što je moguća misija, a nakon toga bi se donijele dugoročne odluke o djelovanju lipovljanskog nogometnog kluba, od igračkog fonda do izbora za članove uprave kluba. Također kao strateški i dugoročni plan Uprave je da se počne primjereno ulagati u mladež, kroz osiguravanje stručnog trenera koji bi radio s njima, do poboljšanja uvjeta rada s mladima.

Od 20-tak prisutnih igrača, na sastanku s upravom u subotu, 2. siječnja, na polovicu ih se može sa sigurnošću računati, jer su neki ozlijeđeni, a neki imaju zaposlenja u smjenama. Dosadašnje igrače  iz drugih sredina će se pokušati zadržati da se sezona završi, a razgovarat će se i o povratku domaćih igrača iz drugih klubova, natrag u ‘Slavonac’.

‘Slavonac’ zbog svoje tradicije duge 83 godine mora smoći snage i najbolje što može, mora predstavljati lipovljansku sredinu na sportskom polju. Sadašnja uprava, želi pokušati zadržati rang natjecanja, 1. Županijsku ligu i nastaviti bogatu nogometnu tradiciju kluba iz Lipovljana, a da bi se to ostvarilo potreban je angažman igrača.

Neuspješnu, nikad težu i sumorniju natjecateljsku jesen u ‘Slavoncu’ žele zamijeniti uspješnim i vedrim, pobjedničkim, proljetnim dijelom natjecateljskog prvenstva, a to mogu osvajanjem 20-tak bodova iz 15 utakmica, jer iz lige ispada samo posljednja momčad, a predposljednji na tablici 1. ŽNL, igračima ‘Slavonca’ ”bježi” nadoknadivih 5 bodova. Je li upaljeno zvono na uzbunu dovoljno jako zazvonilo i kod igrača ‘Slavonca’ znat će se već u ožujku, nakon prvih, proljetnih prvenstvenih kola i ostvarenim rezultatima.

Damir SMETKO