U poljskom Lodzu održan treći transnacionalni sastanak partnera u projektu „Zajedno u različitosti“

Treći transnacionalni sastanak partnera u projektu Zajedno u različitosti, u okviru Erasmus + programa, održao se  10. i 11. listopada u Poljskoj. Domaćin sastanka bila je Međunarodna škola u Lodzu. Osim projektnog tima OŠ Josipa Kozarca, Lipovljani (koja je službeni nositelj projekta), sastanku su prisustvovali i partneri iz Bugarske i Rumunjske.

Međunarodnu školu u Lodzu pohađa 110 učenika. Specifičnost navedene škole je da osim poljske djece školu pohađaju i djeca koja nisu Poljaci ili su porijeklom Poljaci koji su ranije živjeli u nekoj drugoj državi.

Učenici domaćini, pripadnici različitih manjinskih skupina, priredili su svim gostima doček dobrodošlice i predstavili države iz kojih dolaze te svoja tradicionalna jela. U sklopu te prezentacije mogla su se kušati pileća krilca marinirana u coca coli, sendviči s maslacem od kikirikija, američke palačinke te tartaletter, jelo karakteristično za Dansku. Nakon toga su domaćini sve sudionike sastanka upoznali sa školom, njezinom organizacijom i načinom rada.

Radni sastanak je započeo prikazivanjem filma koji je snimljen tijekom transnacionalne mobilnosti učenika u Bugarskoj, a iza toga je uslijedila evaluacija projekta. Svaka škola je prezentirala ciljeve koje je ostvarila u dosadašnjoj fazi provedbe projekta te koliko je zadovoljna s postignutim rezultatima.

U osnovnoj školi Josipa Kozarca, Lipovljani postignuća su izuzetno zadovoljavajuća. Primjećuje se povećan interes za učenje jezika nacionalnih manjina, što je mjerljivo znatno većim brojem upisanih učenika u izborne predmete češkog, slovačkog i ukrajinskog jezika. Također, izrađeni su okvirni godišnji i mjesečni planovi i programi za navedene predmete koji se uče po modelu C. U procesu izrade su i radni udžbenici za učenike.

Tijekom sastanaka razgovaralo se o trećoj transnacionalnoj mobilnosti učenika koja će se održati u ožujku sljedeće godine. Dogovoreno je da će djeca biti smještena u obiteljima učenika domaćina.

Za vrijeme boravka u Lodzu domaćini su gostima pokazali povijesne i kulturne građevine te su posjetili upravu vojvodstva da bi se bolje upoznali s poviješću i kulturom te današnjim mogućnostima koje grad nudi. Projektni timovi posjetili su i nekadašnju tvornicu pamuka, današnju „Manufakturu“, koja služi kao umjetnički i trgovački centar te prostor za provođenje slobodnog vremena. Prošetali su Pietrokovskom ulicom, prošli kroz Pasage ruža,  posjetili muzej koji je smješten u kanalu nekadašnje kanalizacije  te muzej kinematografije. U sklopu puta članovi projektnog tima OŠ Josipa Kozarca obišli su Bratislavu, Krakow, Rudnik soli Wieliczka, najveće poljsko marijansko svetište Jasnu Goru, Beč, dvorac Schonbrunn i Graz.

Treći transnacionalni sastanak završio je u ugodnom ozračju.