U Piljenicama uređeno i otvoreno dječje igralište u dvorištu Područne škole

                Osim pojedinačnih uspjeha na kraju ove, 2018./19. školske godine, u Piljenicama će kraj ove školske godine pamtiti i po otvorenju, odnosno predavanju na korištenje dječjeg igrališta u dvorištu školske zgrade Područne škole. Simboličnim rezanjem vrpce, Josip Kvaternik, predsjednik Mjesnog odbora Piljenice, zajedno s Katarinom Gordanom Horvat i Vesnom Toš, predali su igralište na korištenje učenicima škole, u ponedjeljak, 10. lipnja.

                Za tu prigodu, učiteljice Područne škole iz Piljenica priredile su, uz ostale nastavnike, ‘Veseli dan’, završno druženje i natjecanje svih učenika nižih razreda Osnovne škole Josipa Kozarca iz Lipovljana, u čijem okrilju djeluje Područna škola u Piljenicama. Tako je otvoreno igralište odmah i isprobano u natjecanju učenika 4-tih razreda područnih, i matične škole.

                Prije simboličnog rezanja vrpce, prisutnim učenicima, roditeljima iz Piljenica i nastavnicima Osnovne škole iz Lipovljana, kratko su govorili Mirjana Faltis, ravnateljica Osnovne škole Josipa Kozarca i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

                – Za pohvaliti je rad roditelja i članova Mjesnog odbora u Piljenicama na angažiranju oko uređenja ovog igrališta i njegovog opremanja. Još na početku školske godine podržali smo ideju da se uredi ovo dječje igralište, a sada zahvaljujem svima koji su u tome sudjelovali i ideju ostvarili – naglasio je, među ostalim, načelnik Nikola Horvat, tijekom svog obraćanja prisutnima.

                – Neprocjenjiva je vrijednost ovog igrališta – rekla nam je i Tatjana Dlouhi, učiteljica u Piljenicama, koja je brinula o uređenju ovog dječjeg igrališta. Posebno su se puno angažirali roditelji, koji su kroz radne akcije uređivali igralište. Tu je još prošle jeseni raslo trnje i drveće. Iako je bilo u okviru školskog dvorišta, bilo je zapušteno i neodržavano. Rušili su drveće, vadili njihovo korijene, kosili trnje i uklonili dio dotrajale drvene građevine. Općina Lipovljani nam je pomogla da nam iz ‘Lipkom servisa’ strojno poravnaju tu površinu, a članovi Mjesnog odbora Piljenice su kupili golove i opremu za igralište, pa svima zahvaljujemo, rekla nam je učiteljica Tatjana Dlouhi, radosna zbog ostvarenja ideja o uređenju dječjeg igrališta.

                Nakon kratke svečanosti otvorenja uređenog igrališta, ‘Veseli dan’ u Piljenicama nastavljen je igrama učenika 4-tih razreda, baš na tom igralištu, koje će ostati mlađim generacijama Područne škole u Piljenicama. Učenici iz Piljenica priredili su kraći program, a nastupile su i ‘Iskrice’.

Ovu školsku godinu u Piljenicama je pohodilo 24 učenika. Njih 8 iz 4. razreda, od jeseni nastavlja školovanje u matičnoj školi u Lipovljanima, a u prvi razred očekuju upis troje učenika. No, Piljenice i dalje ostaju jedna od brojčano najjačih područnih škola u okviru Osnovne škole Josipa Kozarca iz Lipovljana, pa će uređeno igralište, osim nastave tjelesnog odgoja, biti svakodnevno puno igre i veselja.

Damir SMETKO