U Lipovljanima u prvi razred krenulo 26 učenika

         Učenike i učitelje Osnovne škole Josipa Kozarca iz Lipovljana, na početku nove školske godine, obišao je, u srijedu, 11. rujna, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani u pratnji Mirjane Faltis, ravnateljice škole. U prvi razred lipovljanske škole krenulo je, s područja općine Lipovljani, ukupno 32 prvašića, što je za 3 učenika manje nego li prošle godine.

         Ipak, u matičnoj školi, u kojoj se do četvrtog razreda, uglavnom, obrazuju učenici koji žive u Lipovljanima, načelnika Nikolu Horvata, dočekao je pun razred prvašića, s ukupno 26 učenika, koje će slijedeće 4 godine učiti učiteljica Sanja Fehir. To je blagi porast broja učenika, jer je prošle godine u prvi razred krenulo 24 učenika.

Nakon zanimljivog razgovora prvašića s ravnateljicom škole i načelnikom općine, kako bi im prva školska godina protekla uspješno i veselo, Nikola Horvat ih je darivao košaricama slatkiša.

         Obilazak učenika i učitelja Osnovne škola Josipa Kozarca iz Lipovljana, Nikola Horvat i Mirjana Faltis nastavili su u područnim školama u Kraljevoj Velikoj i Piljenicama. U Kraljevoj Velikoj, u kombiniranom razredu s učenicima trećeg razreda, upisano je 3 učenika u prvi razred, što je upola manje nego lani. Uči ih učiteljica Ivana Franić. Nakon kratkog razgovora, i oni su darivani košaricom slatkiša, kao i kombinirani razred drugog i četvrtog razreda, kojeg uči učiteljica Ivana Vučak.

         U Područnoj školi u Piljenicama, u prvi razred također je krenulo 3 učenika, koji čine kombinirani razred zajedno s učenicima 4. razreda. Troje učenika i prošle je godine krenulo u prvi razred u Piljenicama, pa se trend malog broja učenika u Piljenicama i dalje nastavlja. Prvaše uči učiteljica Tatjana Dlouhi, koja je za svečani, prvi dan škole, pripremila i moderan, prigodan okvir za fotografiju. Košaricu slatkiša dobio je svaki razred, uz želje za dobrim učenjem i nastavkom odličnih uspjeha koje učenici Područne škole iz Piljenica, zajedno sa svojim učiteljicama, ostvaruju u izvan nastavnim aktivnostima i školskim natjecanjima. Košaricu slatkiša dobili su i učenici kombiniranog razred učenika 2. i 3. razreda koje uči učiteljica Sanja Pavić.

         U novu školsku godinu 2019./20., koja je započela u ponedjeljak, 9. rujna, s ciljem reformiranja nastavnih programa, a pod izrekom: ‘Škola za život’, učenici osnovnih škola, dobili su od države, odnosno Ministarstva obrazovanja RH besplatne udžbenike, koji su novi i s novim programima. Po prvi puta, učenici Osnovne škole Josipa Kozarca u Lipovljanima, s područja općine Lipovljani, dobili su i besplatne bilježnice, radne bilježnice, te ostali potreban školski pribor. Tako je, konačno, osnovno obrazovanje učenika, na području općine Lipovljani, postalo gotovo besplatno, jer je roditeljima ostalo samo da svoju djecu opreme obućom i odjećom.

         U OŠ Josipa Kozarca u Lipovljanima, ove godine krenulo je u školu ukupno 364 učenika u 18 razrednih odjeljenja, od čega je 7 spojenih, odnosno kombiniranih odjeljenja, zbog malog broja učenika. Prošlu školsku godinu započelo je 373 učenika.

-U školi je ukupno uposleno 65 zaposlenika, od čega 53 učitelja i stručnih suradnika koji sudjeluju u nastavnim aktivnostima, a ostalo je tehničko osoblje – rekla nam je Sanja Baić, tajnica Osnovne škole Josipa Kozarca u Lipovljanima.

Damir  SMETKO