U LIPOVLJANIMA PROVEDENA PREVENTIVNA AKCIJA ‘MANJE ORUŽJA – MANJE TRAGEDIJA

Djelatnici Policijske postaje Novska početkom svibnja provodili su redovitu, preventivnu akciju podsjećanja građana na potrebu predaje zaostalog oružja i eksplozivnih sredstava iz svojih domova, kako bi tragedija i nesreća bilo što manje. Uz akciju ‘Manje oružja, manje tragedija’, ostvarili su i vrijedne rezultate na prikupljanju ili pronalaženju oružja, streljiva i eksplozivnih naprava na čitavom području djelovanja PP Novska.

Novljanski policajci, zajedno s djelatnicom Hrvatskog centra za razminiranje, u četvrtak, 7. svibnja proveli su akciju “Manje oružja, manje tragedija” na području grada Novske, dok su u ponedjeljak, 11. i u utorak 12. svibnja akciju proveli u Jasenovcu i u Lipovljanima. Osim dijeljenja letaka, na stvarne opasnosti ubojitih vojnih sredstava, u Lipovljanima su upozoreni najmlađi, polaznici Dječjeg vrtića u Lipovljanima i učenici nižih i viših razreda Osnovne škole Josipa Kozarca. Policijski djelatnik o problemu posjedovanja i mogućnostima nekažnjivog vraćanja oružja policijskim službenicima razgovarao je i s žiteljima Lipovljana i okolnih naselja. I dalje se pozivaju građani da bez sankcija, dragovoljno predaju nadležnoj, ili najbližoj policijskoj postaji, sve vrste oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Tijekom provođenja ovih akcija samo u mjesecu svibnju ove godine, policija je od građana preuzela ratna ubojita sredstva: 4 pištolja, 2.008 komada raznog streljiva, 3 ručne bombe, 3 granate, 310 inicijalnih kapisli, te po jedan protuavionski metak, spremnik za automatsku pušku, granatu i ciljnik puške.

Od  početka siječnja do početka svibnja 2015. godine na području PP Novska građani su dragovoljno predali: 3 puške, 3 granate, 3 bombe i  2.985 komada raznog streljiva.

Osim toga, 5. svibnja, u Kraljevoj Velikoj, na području općine Lipovljani, temeljem sudskog naloga izvršena je pretraga kuće 62-godišnjeg muškarca, pa su pronađene 4 puške, revolver, 9 spremnika za puške i pištolj, prigušivač za malokalibarsku pušku i 2.157 komada raznog puščanog i pištoljskog streljiva. Pronađena ubojita sredstva su oduzeta, a 62-godišnjak je zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih naprava kazneno prijavljen.

Da odbačenog oružja i minsko-eksplozivnih naprava ima posvuda svjedoče i ovi događaji. U utorak, 12. svibanja, kad je provođena akcija ‘Manje oružja-manje tragedija’ u Lipovljanima, PP Novska zabilježila je 2 pronalaska minsko-eksplozivnih sredstava. Prilikom čišćenja bunara u Bairu, na novljanskom području, mještanin je pronašao 5 bombi. U Bročicame, na kanalu Strug, drugi je građanin bio u ribolovu pa je s udicom izvukao bombu. Stoga se upozoravaju građani kako nikad nije dosta opreza s odbačenim oružjem ili eksplozivnim sredstvima na našem području.

 

Iz policije PODSJEĆAJU SVE GRAĐANE:

Još je uvijek u tijeku kampanja ‘Manje oružja, manje tragedija’ kojom Vam je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava.

Oružje i ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće, ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi. Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi.

Protiv građana koji na ovaj način oružje prijave policiji radi predaje, NEĆE se pokretati prekršajni, niti kazneni postupak.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192, ili u najbližu policijsku postaju. Stručni i osposobljeni policijski službenici doći će preuzeti oružje.