U LIPOVLJANIMA PRIMLJENO NOVIH 95 UZORAKA ZA ZAKLADU ANA RUKAVINA

Dvosatna akcija davanja uzoraka krvi i upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, Zaklade Ana Rukavina, održana je u Lipovljanima, u četvrtak, 3. travnja. Prva akcija iste namjene održana je u Lipovljanima još 2007. godine, a u ovoj, drugoj akciji, prikupljeno je 95 novih uzoraka krvi, uz registraciju isto toliko potencijalnih dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica na lipovljanskom području.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Akcija davanja krvi i upisa u Registar, održana je 3. travnja u lipovljanskom Društvenom domu od 12 do 14 sati, a organizirana je na inicijativu Organizacije žena HSS-a ‘Hrvatsko srce’ iz Lipovljana i uz organizacijsku pomoć KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERADubravke Hubak potpredsjednice Hrvatskog srca Lipovljani. Na akciju upisa u Registar darivatelja odazvalo se ukupno 120 osoba, no upisalo se i krv dalo 95 sumještana jer drugi nisu ispunjavali sve uvjete.

Samo sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti mogu biti upisane u Registar Zaklade Ana Rukavina, a time daju šansu za život teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije i bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Upis obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika, te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni i tkivne snošljivosti. Poruka svih akcija Zaklade Ana Rukavina je: ‘Lijek je u nama.’ Njome se podsjeća sve osobe kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Do sada je u hrvatski Registar, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), iz Hrvatske upisano 43.700 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 39 oboljelih i to za 23 iz Hrvatske i 16 iz inozemstva. Stoga su akciju posjetile i tako ideju Zaklade Ana Rukavina i osobno podržale Dubravka Kačmarčik iz Lipovljana, koja je prije tri godina i sama bila donator krvotvornih matičnih stanica, te Mira Ardan iz Lipovljana, koja je dobila već drugi poziv, a oba je i prihvatila, za darivanje matičnih stanica.

– Za dva sata akcije skupiti 95 uzoraka izvrstan je rezultat, pa u ime Zaklade zahvaljujem Organizaciji žena HSS ‘Hrvatsko srce’ iz Lipovljana, koja je to organizirala, općini Lipovljani i svim volonterima koji su radili, ili su novčanim prilogom pripomogli tijekom akcije. Raduje nas što su upisnici u Registar, ovdje u Lipovljanima, uglavnom mladi ljudi, to pokazuje njihovu osviještenost i uspjeh akcije – rekla nam je Mirta Vrančić, voditeljica Ureda Zaklade Ana Rukavina u Zagrebu, na kraju akcije u Lipovljanima.

Svi koji su se odazvali na akciju u Lipovljane bili su ponuđeni osvježavajućim napitkom i ručkom koji su pripremile organizacija žena HSS-a ‘Hrvatsko srce’ Lipovljani.           (D. SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

1-DSC04133 KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

1-DSC04178 1-DSC04186 1-DSC04176 1-DSC04137