U KRALJEVOJ VELIKOJ ODRŽANA TRADICIONALNA MUNTA DAROVANIH ŽIVOTINJA

U Kraljevoj Velikoj i ove su godine, uz blagdan sv. Antuna Pustinjaka, nastavili tradiciju munte, vrlo rijedak i zanimljiv narodni običaj tijekom kojeg se javnom licitacijom prodaju darovane životinje u čast sv. Antuna. Koliko dugo u Kraljevoj Velikoj postoji tradicija muntanja nema zapisano, no sigurno je da dio vjernika na blagdan Antunova i zbog munte dolazi na misno slavlje baš u Kraljevu Veliku, kako bi poslije mise, u cintoru crkve, mogli sudjelovati u trgovanju.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Sv. Antun, osim što štiti vjernike od bolesti grla, njemu se zagovaraju i poljoprivrednici koji žele uzgojiti KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAživotinje, zbog raznih javljanja glasova životinja sv. Antunu dok je boravio i postio u pustinji. To vjerovanje održavaju i vjernici rimokatoličke župe Lipovljani, koji se u crkvi sv. Antuna u Kraljevoj Velikoj mole i zagovaraju za svoje zdravlje i zdravlje svojih životinja. Kao zahvalu daruju uzgojene životinje, ili njihove proizvode, na dar crkvi, čiji odbor onda to prodaje, a novac dobiven od prodaje ulaže se u uređenje same crkve.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAOve godine bilo je nešto manje darovanih životinja nego obično, ali je zato bilo više ljudi na misnom slavlju i munti, jer je bilo izuzetno lijepo, sunčano i toplo vrijeme. Stoga su se, i meštar munte Zvonko Andrilović, i članovi crkvenog odbora, na +15º C oznojili dok su rasprodane sve darovane životinje, koje su i po nekoliko puta bile muntane. Važno je da se što više novca dobije za darovanu životinju, a posebno su na cijeni bili kunići, janjci i prasci, tako su svi bili zadovoljni. Nova munta se očekuje tijekom lipnja, za ljetno Antunovo.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Kao i niz godina do sada, da munta buda ugodan događaj i za posjetitelje koji ništa ne kupuju, možda i turistička posebnost ovog kraja, pobrinula se i Udruga žena Kraljeve Velike. Za sve prisutne, članice Udruge priredile su kuhano vino i ispekle 20-tak vrsta kolača, koje su vjernici kušali prije i tijekom munte. U popodnevnim satima, blagdan Antunova nastavljen je blagdanskim objedima i zajedničkim druženjima po domaćinstvima u Kraljevoj Velikoj.

(D. SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA