U HLADU LIPOVLJANSKOG PARKA PREDAHNULI I RAZVESELILI NAJMLAĐE

Konjanike iz Volodera, sudionike 19. konjičkog maratona arapskih konja, u srijedu, 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, u centru Lipovljana, u hladu lipovljanskog parka, dočekali su predstavnici općine Lipovljani, predstavnici udruga nacionalnih manjina i najmlađi stanovnici s roditeljima, koji su tom prilikom mogli i zajahati konje.

O nastanku i tradiciji maratona arapskih konja prisutnima je govorio Dragutin Pasarić, novinar i publicista iz Kutine, koji je ujedno i glasnogovornik konjičkog maratona. Dobrodošlicu i zahvalu za dolazak i jednosatni odmor u Lipovljanima poželio im je Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika općine Lipovljani. Bogatstvo i tradiciju višenacionalnih Lipovljana, pod sloganom: ‘Tradicija prošlosti – potreba budućnosti’, pokazale su predstavnice udruga nacionalnih manjina Čeha, Slovaka i Ukrajinaca, koje su se obukle u narodne nošnje, kao i predstavnica KUD-a ‘Lipa’, koja je u lipovljanskoj nošnji predstavljala hrvatsko stanovništvo.

Na putu prema Staroj Subockoj i jasenovačkoj Posavini, konjanici i arapski konji, odmorili su u hladu lipovljanskog parka, utažili žeđ, a nakon toga nastavili put. Najmlađi stanovnici Lipovljana uživali su u jahanju i fotografiranju konja. Ovogodišnji maraton posvećen je 20. obljetnici pobjede u ‘Oluji’, ali i predstavljanju naših manifestacija. Tijekom 19. maratona arapskih konja jahači će promovirati ‘Lipovljanske susrete’, a nakon toga i ‘Volodersku jesen’.

Moslavački konjanici

Ovogodišnji 19. konjanički maraton arapskih konja započeo je uobičajeno u Voloderu, 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Organizator je Udruga uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera, a pokrovitelj grad Popovača.

U pet dionica, spomenom na žrtve Domovinskog rata, nosit će tijekom jahanja i pejzažnu poruku ‘U zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja’. Prvo svečano mjesto objave imena jahača bila je Kutina. Na ceremonijalu ispred zgrade Muzeja Moslavine predstavljeni su jahači 19. maratona: Željko Petters, vođa konjanika, Domagoj Petters, Tija Tutić, Jasna  Delpont, Vlado Mihanić, Dino Presker i Dubravko Presker. Put maratona blagoslovio je duhovnik iz Domovinskog rata, velečasni Dragutin Toplak.

Prvi dio maratona ide od Volodera i Kutine do Lipovljana i Stare Subocke, a drugi dan od Stare Subocke, preko Sigeca i Plesma, do jasenovačke Posavine i natrag do Volodera. Jahat će uz rijeku Savu, jasenovačkim dijelom, koji je prije dva desetljeća vezan uz uspješne oslobodilačke vojno-redarstvene akcije ‘Bljesak’ i ‘Oluja’. Drugi dio maratona održat će se uoči priredbe ‘Voloderska jesen’ i bit će posvećen gorovitoj, a posebno vinorodnoj Moslavini.

Damir SMETKO