U akciji darivanja krvi, u Lipovljanima prikupljeno 46 doza

         Ako samo jednom darujemo krv, spasili smo nečiji život jer zamjene za krv nema. Darko Sudra iz Lipovljana, u trećoj ovogodišnjoj akciji darivanja, dao je krv – 100. puta. Rijetki darivatelji dosegnu 100 darivanja krvi, a među malobrojnijima je, evo i Darko Sudra, koji je tu humanost prenio i na sina Dinu. On je prilikom očevog jubilarnog darivanja, i sam već po 16. puta dao krv.

         Bilo ih je zanimljivo gledati, kako jedan uz drugoga daruju krv na akciji darivanja, održanoj u srijedu, 25. rujna u Društvenom domu u Lipovljanima. Akciju dobrovoljnog darivanja krvi organiziralo je Gradsko društvo Crvenog križa iz Novske, a krv se prikuplja za Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu iz Zagreba. U Lipovljanima je, tijekom ove akcije prikupljeno 46 doza krvi, nešto manje od uobičajenog broja prikupljenih doza.

         U Novskoj je, u akciji održanoj, prije ove u Lipovljanima, u ponedjeljak i utorak, 23. i 24. rujna, prikupljeno zajedno 150 doza krvi, pa je tijekom čitave akcije prikupljeno 196 doza krvi. Na akciju se odazvalo ukupno 224 dobrovoljna darivatelja krvi, no 28 ih je odbijeno.

         Tako je u tri ovogodišnje akcije prikupljeno ukupno 655 doza krvi, a planirano je 800 doza. Četvrta akcija dobrovoljnog darivanja krvi u 2019. godini održat će se u božićno vrijeme, 23. i 24. prosinca u Novskoj i u petak, 27. 12. u Lipovljanima.

Damir SMETKO