U akciji darivanja krvi, u Lipovljanima prikupljene 62 doze

Prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, pri Gradskom društvu Crvenog križa Novska, održana je 25. i 26. ožujka u Novskoj, te u srijedu, 27. ožujka u Lipovljanima. Odaziv na ovu humanitarnu akciju bio je standardno dobar, a raduje što se je u darivanje krvi uključilo 12 mladih darivatelja koji su tijekom ove akcije krv dali po prvi puta.

Nakon dvodnevne akcije u Novskoj, u kojoj je prikupljeno ukupno 173 doze krvi, akcija darivanja održana je u Lipovljanima, u Vatrogasnog domu. Odmah, od 11 sati, kada je akcija započela, sva četiri ležaja na kojima se vadi krv, bila su popunjena, a povremeno se čekalo i na red.

Na akciju darivanja krvi u Lipovljanima odazvalo se više od 70 dobrovoljnih davatelja, no 10-tak ih nije moglo dati krv, pa su tijekom višesatne akcije, prikupljene ukupno 62 doze krvi. Tako je sveukupno u tri dana akcije, u Novskoj i u Lipovljanima prikupljeno 235 doza krvi, a odbijeno je ukupno još 33 darivatelja.

Prvi puta krv je darivalo 12 mlađih darivatelja, među njima i, Domagoj Brtović iz Piljenica, te Mario Begić i Josip Mutić iz Lipovljana.

Slijedeća akcija dobrovoljnog darivanja krvi održat će se 24. i 26. lipnja u Novskoj, te u četvrtak, 27. lipnja u Lipovljanima. Plan Gradskog društva Crvenog križa Novska je, u ovoj godini u 4 akcije darivanja, prikupiti 800 doza krvi.

Damir SMETKO