TREĆI DAN „LIPOVLJANSKIH SUSRETA“, USPJEŠNO JE ZAVRŠIO U ZNAKU SPORTA I GLAZBE

Trećeg dana „Lipovljanskih susreta“ održavaju se sportska natjecanja i druženja.

Od jutarnjih pa sve do večernjih sati lipovljanski park i igralište bili su mjesto natjecanja, razgovora, zabave i druženja.

Već od 9:30 sati ujutro započelo je kuhanje lovačkog gulaša. U organizaciji Lovačkog društva ‘Srnjak’ iz Lipovljana, natjecali su se kuhari 8 lovačkih društava. Oko 13 sati gulaš je bio završen, a ocjenjivački sud odlučio je o pobjedniku natjecanja.

Najfiniji gulaš, prema njihovim ocjenama, skuhali su članovi Lovačkog društva ‘Srndać’, Banova Jaruga. Drugo mjesto pripalo je kuharima LD“Jelen“, Hrvatska Dubica, a treće mjesto LD ‘Posavski lovac’, Krapje. Gulaš su kuhali i domaćini, članovi LD ‘Srnjak’, Lipovljani. Nagrade za osvojena mjesta uručila je zamjenica Općinskog načelnika, Ljiljana Tomić.

U isto vrijeme, u organizaciji Športskog ribolovnog društva ‘Šaran’ iz Lipovljana, natjecali su se ribići koji su štapove za pecanje zamjenili kuhačom u žaru osvajanja prvog mjesta za najfiniji fiš. Natjecalo se sedam ekipa po dva sudionika. Uz fiš, ŠRD“Šaran“iz Lipovljana, pekli su šarana na „potkove“ u hladu lipovljanskog parka, kao još jednu atrakciju ovogodišnjih „Susreta“. Nakon toga fiš su podijelili zainteresiranim ljubiteljima, a ove godine za porciju fiša i riblje specijalitete bila je velika zainteresiranost i red kod podjele.

Ocjenjivački sud najfinijim fišom ujedno i prvim mjestom, proglasio je 1 ekipu ŠRD“Šaran“ iz Lipovljana, dok su drugoplasirani bili također lipovljanci 2.ekipe ŠRD“Šaran“. Treće mjesto osvojio je Jadranko Kolak iz Daruvara.

Drugu godinu za redom na „Lipovljanskim susretima“održano je i natjecanje šumara sjekača pod pokroviteljstvom poduzeća Hrvatske šume d.o.o., a na inicijativu Općine Lipovljani, vodstva sjekačke reprezentacije RH, zaposlenika šumarije Lipovljani i uprave Hrvatskih šuma d.o.o.

Na asfaltnom igralištu, uz Hrvatsku, natjecala se i ekipa iz Slovenije, a najbolje rezultate postigli su, natjecatelji iz Hrvatske, pa je tako Siniša Varga osvojio prvo mjesto, dok je poziciju drugog mjesta zauzeo Predrag Šolaja. Treće mjesto osvojio je Robert Čuk iz Slovenije.

Pehare za osvojena mjesta uručio je vrlo uspješnim šumarima, Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća i zamjenica načelnika Općine Lipovljani, Ljiljana Tomić.

U 10.30 sati započela je i biciklijada. Ove godine 92 ljubitelja biciklizma uputila su se na kružnu rutu iz centra Lipovljana preko Kraljeve Velike, Piljenica i Sajmišne natrag u Lipovljane gdje su ih čekali ručak i druženje.

Boćalište uz park od 10 sati prijepodne, bilo je zauzeto natjecanjem ekipa u boćanju. Bilo je 10 parova, a igralo se čitavo popodne do 20h navečer. Prvo mjesto osvojili su Željko Vlašić i Boro Galić iz Kutine, dok su drugo mjesto zauzeli Krešimir Brisinello i Izidor Demartini iz Lipika. Treće mjesto pripalo je suigračima Tomi Pleše i Mihaelu Klašnja iz Kutine.

U okviru programa ‘Lipovljanskih susreta’, održan je i turnir igrača GO –misaone igre. Turnir je okupio 26 igrača, a igran je u prostoru Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima. Igrači su došli iz čitave Hrvatske, a nakon nekoliko sati igranja i više odigranih partija, pobijedio je Zoran Mutabžija iz Zagreba. Drugoplasirana bila je Mirta Medak, Zagreb,  dok je treće mjesto zauzeo Primetica Nikola također iz Zagreba.

Nakon šumarskog natjecanja, na igralištu je održan i turnir dječjih ekipa u malom nogometu.

Turnir je održan u četiri kategorije koje čine mlađi pioniri, stariji pioniri, limači i prstići.

Održane su i sportske igre djece osnovne škole. Prije početka dječjih igara, kadetska skupina Cheerleders Iskrica nastupila je s jednom cheer koreografijom, a između igara izvedene su još dvije plesne točke učenika OŠ Josipa Kozarca iz Lipovljana.

Kroz sedam sportskih igara, učenici od 1.-4. razreda OŠ Josipa Kozarca, ispričali su ljetnu lijepu priču. Sudjelovale su 4 ekipe po 8 natjecatelja od kojih su najuspješnije bile Hobotnice. Još su se natjecale ekipe: Dupini, Školjkice i Ježići, a svi natjecatelji oduševili su posjetitelje svojom spretnošću u zadanim igrama.

U predvorju zgrade Društvenog doma u Lipovljanima, Udruga umirovljenika općine Lipovljani organizirala je turnir u pikadu. Natjecalo se 6 ekipa po 5 natjecatelja, a pobijedila je muška ekipa Frizerskog salona „Mirela“ iz Lipovljana. Odmah iza njih bila je ekipa Udruga umirovljenika, a treća je bila ženska ekipa Frizerskog salona „Mirela“ iz Lipovljana.

Prvi puta na „Lipovljanskim susretima“ održana je revija pasa i prezentacija rada sa psima koju je održalo Kinološko društvo iz Kutine.

Prezentaciju poslušnosti koja obuhvaća vođenje na povodniku, te vježbe „sjedi, lezi, čekaj, dođi“, posjetiteljima su prezentirali: Dijana Šlibar sa pasminom border collie, Molly, Karolina Kolberger sa mješankom, Buga, Bojan Vuček s američkim stafordom, Kuba, Marina Tremski sa koker španijelkom, Zum, te Ivica Čop sa belgijskim ovčarom, Faca.

Kinološki sport Agility, prezentirale su Ana i Ema Tremski.

Unatoč izuzetnoj toplini užarenog asfalta, nevjerovatna poslušnost pasa zadivila je mnoge posjetitelje.

Nakon prezentacija, publiku je zabavila revija pasa, a na održanom revijskom natjecanju, prvu nagradu u kategoriji „Čistokrvni psi“, osvojila je Adriana Prebeg sa bernardinkom Priceless. Drugoplasiran je Bojan Vuček i američki staford Kuba dok je treće mjesto zauzeo Mario Valjavec sa boston terijerkom Quenne. Miss simpatičnosti revije osvojila je Zdenka Baranček sa mini pudlom zvanim Jura.

U kategoriji „Mješanci“, prvu nagradu osvojila je Sandra sa Malom, druga je otišla u ruke Karolini za Bugu, a trećeplasirana je Tena sa Lusi.

Posljednja kategorija „Dijete i pas“, za prvo mjesto nagradila je Miu Pavičić i mini pudlu, jokšir terijer Jakova Ptičara osvojio je drugo mjesto, dok su trećeplasirane bile Ana Tremski sa kokerom i Albina Golbić sa pudlom.

Nagradu za Miss smipatičnosti osvojio je pekinezer Larise Rogar.

Uvijek zabavna disciplina „Potezanje užeta“, također je po prvi puta održana na ovogodišnjim „Lipovljanskim susretima“. Uz puno znoja, snage, pokoje ozljede, ali i pregršt smijeha, natjecale su se 4 muške i 4 ženske ekipe po 6 natjecatelja.

Prvo mjesto ženske ekipe osvojila je Novska, drugoplasirane su Neudane iz Kraljeve Velike, a treće mjesto zauzela je Udruga žena“Hrvatsko srce“ iz Puske.

Iz muške ekipe, sva tri mjesta zauzeli su domaći lipovljanci. Tako se za prvo mjesto izborila  Udruga branitelja, drugo mjesto otišlo je u ruke Ribičima, dok su treće mjesto osvojili Veterani Slavonca.

U popodnevnim satima na nogometnom igralištu ŠNK ‘Linije’ u Staroj Subockoj izjednačenim rezultatom, odigrana je 1.utakmica u 1.kolu prvenstva 2.županijske lige Sisačko-moslavačke županije između dvije ekipe seniora, ŠNK „CROATIA“, Stara Subocka i ŠNK“SLAVONAC“Lipovljani.

Sportski dan na „Lipovljanskim susretima“ organizacijski je posložila Mirjana Faltis, a veliki broj gledatelja potvrdio je zanimanje za sportske sadržaje na ovoj manifestaciji.

Ovogodišnji „Lipovljanski susreti“ obogaćeni izvrsnim programom prepunim zabave i raznovrsnim događanjima, završili su zabavnom večeri na maloj pozornici u parku uz Prima band.

Martina Prochazka Kovačić