TRADICIJSKE PJESME, PLESOVE I OBIČAJE POKAZALO PET KULTURNO-UMJETNIČKIH DRUŠTAVA

Pet različitih folklornih skupina, koje njeguju hrvatske tradicijske pjesme, plesove i običaje, nastupilo je na folklornoj večeri u okviru 10. Dana KUD-a ‘Lipa’ iz Lipovljana. Osim plesača ‘Lipe’, na lipovljanskoj pozornici, u subotu, 27. 03-LipaDan 013lipnja nastupili su mlađi i stariji plesači i pjevači iz Kutine, Banove Jaruge, Petkovog Brega kod Samobora i Stupničkih Kuta. Ovu zanimljivu, desetljeće staru, priredbu KUD-a ‘Lipa’ za svoje sumještane, ove godine otvorila je Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, a kroz program je gledatelje vodila Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’.

Folklornu večer i nastupe Folklornih ansambala i Kulturno-umjetničkih društava na 10. danima lipovljanskog KUD-a, otvorili su domaćini, članovi ‘Lipe’, koji su za ovu prigodu okupljenoj publici izveli domaće pjesme i plesove. Koreografiju je postavio i zapise pjesama i plesova lipovljanskog kraja prikupio, stručni voditelj i koreograf Tihomir Krmek, a plesna i pjevačka skupina nastupile su uz pratnju tamburaške skupine, čiji je voditelj prof. Franjo Rodić.

Potom su na lipovljansku pozornicu došli plesači Folklornog ansambla iz Kutine. Ova dva društva sve više surađuju, pa su Kutinjani izveli pjesme i plesove iz Bizovca, u prepoznatljivim bizovačkim nošnjama.

Gotovo 45 godina djeluje i KUD Banova Jaruga. Od 2007. godine imaju folklornu skupinu s kojom uspješno nastupaju na smotrama i manifestacijama. Na ‘Lipinom’ danu predstavili su se spletom pjesama i kola, a izveli su i ‘Ivekovu polku iz Piljenica’, čiju je koreografiju postavila Slavica Moslavac.

06-LipaDan 043              Nakon nastupa s pjesmama hrvatske tradicijske baštine iz bliže i dalje okolice, na pozornicu su izašli članovi Folklornog ansambla Petkov Breg nedaleko Samobora. U Lipovljanima su se predstavili izvornim pjesmama iz Istre, Like i Posavine, pa su na ‘Danu KUD-a ‘Lipa’ izvedene i izvorne hrvatskih pjesma iz udaljenijih regija.

Osim hrvatskih pjesma i plesova, vrijedni članovi KUD-a ‘Graničar’ iz Stupničkih Kuta, kod Slavonskog Broda, prikazali su i ‘žetvene običaje’ svog kraja. Košnja žita, pobiranje otkosa, važnost žetve, te pjesme, plesove i hrvatski tradicijski običaj mogli su vidjeti posjetitelji, u izvođenju odličnih članova KUD-a ‘Graničar’, prigodno uz početak ovogodišnje žetve ina lipovljanskom području.

14-LipaDan 129Nakon što su svi gosti na folklornoj večeri pokazali svoj program, završni nastup pripao je članovima ‘Moslavine’ iz Kutine, koji su izveli uvijek atraktivne pjesme i kola bačkih Hrvata – Bunjevaca. Brzim ritmom i momačkim nadigravanjem završena je folklorna večer u okviru 10. dana KUD-a ‘Lipa’.

Domaćini su se zahvalili svim gostima, uručene su zahvalnice i pokloni, pa je nastavljeno zajedničko druženje na kojem su dogovarani novi nastupi. U 10 godina obilježavanja Dana KUD-a, u Lipovljanima su nastupila 44 različita kulturno-umjetnička društva, uglavnom s hrvatskom tradicijskom baštinom. Na pozornici je nastupilo oko 1.320  članova tih KUD-ova, koji su bili gosti KUD-a ‘Lipa’ i Lipovljana. Značajan je to doprinos očuvanju hrvatske tradicijske kulture i običaja.

(Damir SMETKO)

04-LipaDan 03108-LipaDan 08109-LipaDan 09010-LipaDan 11311-LipaDan 11812-LipaDan 11913-LipaDan 12215-LipaDan 13405-LipaDan 041