Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca – 8. svibanj

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u cijelom svijetu obilježava se 8. svibnja u spomen na datum rođenja osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca – Henrya Dunanta.

Crveni križ i Crveni polumjesec čine najveću humanitarnu mrežu sastavljenu od milijun volontera i zaposlenika koji neposredno rade s ljudima u potrebi. Temeljna načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca čine etički okvir koji vodi svoje članove u radu za ljude u potrebi gdje god se oni nalazili, neovisno o njihovoj nacionalnoj, rasnoj, spolnoj ili religijskom pripadnosti, klasi ili političkom opredjeljenju.

Ove godine proslavlja se 151 godina humanitarnog djelovanja u 187 nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koji imaju značajnu ulogu na lokanoj i globalnoj razini u svijetu koji se stalno mijenja. Naglasak se stavlja na mlade koji sve više postaju predvodnici pozitivnih promjena. Oni su inovatori koji prihvaćaju nove ideje i tehnologije brže od bilo koje prethodne generacije. Njih pokreću vrijednosti, oni vjeruju u jednakost i nenasilje i žele djelovati smisleno i svrhovito u svijetu promjena.

Globalni plan humanitarnog djelovanja oblikovati će ljudi koji najbolje razumiju potrebe i rješenja – lokalni volonteri na terenu, članovi lokalne zajednice i pojedinci na koje su utjecale različite nevolje.

Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i Međunarodni odbor Crvenog križa mobiliziranjem snage humanosti zajednički sa svojim nacionalnim društvima diljem svijeta prilagoditi će svoj humanitarni odgovor novim izazovima današnjice s jedinom ambicijom pomaganja onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Hrvatski Crveni križa, kao jednu od svojih zajedničkih akcija obilježava Tjedan Hrvatskog Crvenog križa od 8. – 15. svibnja.

Gradsko društvo Crvenog križa Novska će obilježiti Svjetski dan Crvenog križa i Tjedan Hrvatskog Crvenog križa zajedničkim druženjem s građanima na Trgu dr. Franje Tuđmana u Novskoj (kod Ogrca) u ponedjeljak 12.05.2014. godine u vremenu od 10-12 sati.

Hvala svima koji pomažu u ostvarivanju humanitarnih ciljeva Gradskog društva Crvenog križa Novska!