SVEČANO OTVORENA ‘SLOVAČKA ETNO KUĆA’ U ŽELJANSKOJ ULICI BR. 63

U okviru ‘Lipovljanskih susreta 2013.’

 

SVEČANO OTVORENA ‘SLOVAČKA ETNO KUĆA’ U ŽELJANSKOJ ULICI BR. 63

Nakon petogodišnjeg rada na projektu zaštite konkretne materijalne baštine pripadnika nacionalne manjine, kroz kupnju i uređenje kuće u Lipovljanima, u kojoj je živjela mnogobrojna slovačka obitelj, Matica slovačka Lipovljani priredila je svečano otvorenje ‘Slovačke etno kuće’ u okviru ovogodišnjih ‘Lipovljanskih susreta’, u subotu, 24. kolovoza.

Zdenko Vahovec, zamjenik županice Sisačko-moslavačke županije, u pratnji Vladimira Bileka, saborskog zastupnika češke i slovačke nacionalne manjine i Igor Furdik, voditelja Ureda za iseljene Slovake, rezanjem vrpce svečano je otvorio ‘Slovačku etno kuću’ u Željanskoj ulici br. 63, u Lipovljanima.

Članovi Matice slovačke iz Lipovljana pripremili su jednosatni program svečanog otvorenja ‘Slovačke etno kuće’ na kom su govorili Josip Krajči, domaćin i predsjednik Matice slovačke Lipovljani, Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, Igor Furdik, voditelj Ured za iseljene Slovake, Vladimir Bilek, saborski zastupnik i Zdenko Vahovec, zamjenik županice Sisačko-moslavačke županije. Svečanost su pjevanjem uveličali članovi Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’.

Otvorenjem ‘Slovačke etno kuće’ daje se konkretan doprinos čuvanju materijalne i kulturne baštine pripadnika nacionalnih manjina na području Lipovljana, gdje zajednički žive i rade većinski hrvatski narod i pripadnici 13 nacionalnih manjina. ‘Slovačka etno kuća’ nastoji spasiti od zaborava materijalne predmete, koji svjedoče o doseljavanju i načinu života Slovaka na području Lipovljana i okolice od 1890. godine. Stvara i uvjete za očuvanje slovačke baštine integrirane u hrvatski multikulturalni i multietnički prostor Lipovljana, gdje žive još Česi i Ukrajinci, dvije također brojne nacionalne manjine.

Etno muzejska zbirka, kupnja i uređenje kuće u Lipovljanima, financirana je novčanim sredstvima Vlade Republike Slovačke, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Savjeta za nacionalne manjine RH, županije Sisačko-moslavačke i općine Lipovljani. Osim čuvanja materijalne baštine, što će se nastaviti kroz uređenje i ostalih objekata u dvorištu ‘Slovačke etno kuće’, ovaj svečano otvoreni objekt Matice slovačke u Lipovljanima doprinijet će i većoj turističkoj ponudi općine Lipovljani, te daljem radu na očuvanju materijalne i kulturne baštine nacionalnih manjina u Hrvatskoj.       (D. SMETKO)

 

Čestitka predsjednika NAD. Organizatorima Lipovljanskih susreta