SVEČANO ODRŽAN „DAN ČEŠKE KULTURE“ U LIPOVLJANIMA

Češka beseda općine Lipovljani u suradnji sa Savezom Čeha iz RH tradicionalno dugi niz godina za svoje članove, goste, ali i sve lipovljance organizira Dane češke kulture.

Ovogodišnji „Den české kultury v Lipovlanech“ održan je u petak, 13.listopada u Društvenom domu u Lipovljanima.

Spoj kulture i druženja zaokružilo je iscrpno i nadasve zanimljivo predavanje o Tomášu Garrigue Masaryku, češkom političaru, filozofu i sociologu, utemeljitelju i prvom predsjedniku Čehoslovačke, povodom 80-te obljetnice smrti.

Masaryk je bio izuzetno pozitivan političar što dokazuje njegov status jedinstvenog lika svjetskog razmjera.  Iako je, prije svega, bio znanstvenik i mislilac, a ne vojnik, učinio je svojevrsno čudo kada je u središtu Europe, na ruševinama Austro-Ugarske, uspio stvoriti državu koja je bila uzor preostalom dijelu Europe, karakterističnu po svojoj demokraciji , slobodama i gospodarskom razvoju. Da je bio idealan predsjednik govori i sama činjenica koja ukazuje da je čak 17 puta bio predlagan za Nobelovu nagradu za mir.

Iscrpno predavanje uz priložene fotografije iz Masarykova života, održao je Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba.

Ovogodišnji „Dan češke kulture u Lipovljanima“ pratili su Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani, Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba, Melita Lenička, predsjednica Matice hrvatske ogranak Lipovljani, Ivan Semenjuk, predsjednika KPDU „Karpati“ Lipovljani te Mirko Fedak, član KPDU “Karpati“Lipovljani.

U jednosatnom programu izvođenja pjesme i plesova, posjetitelji su mogli uživati u raznolikosti folklora i glazbene kulture Češke koja obiluje vedrim tonovima, izrazito kontrastnim i lijepim nošnjama te izuzetno plesnim ritmom.

U kulturno umjetničkom programu nastupile su članice pjevačke skupine i članovi glazbene skupine Češke besede iz Banja Luke koji su, uz izvorne češke pjesme, izveli i jednu sevdalinku.

Svoja umijeća u pjesmi i plesu pokazali su članovi iz Češke besede Treglava u postavu dječje i velike podskupine te pjevački zbor „Šumaři“ .

Kao novitet u programu  „Dana češke kulture“, nastupio je i Mirko Knjižek, recitirajući autorske stihove te osvojio veliki pljesak publike.

Srdačnim pozdravom dobrodošlice, zahvalom te čestitkom za rad obratili su se Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, Mario Kosina, zamjenik glavnog na čelu Vijeća češke nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije, te Nikola Horvat,načelnik Općine Lipovljani koji je ujedno, novom predsjedniku Češke besede Lipovljani, Marijanu Kadličeku, zaželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Svim izvođačima programa, Marijan Kadliček, predsjednik Češke besede Lipovljani uručio je zahvalnice. Gosti i izvođači programa tijekom  „Dana češke kulture“  razgledavali su i kušali domaće proizvode izložene od obitelji Ožoga iz Nove Subocke i obitelji Vaško iz Jazvenika, inače članova Čeških beseda iz Lipovljana i Jazvenika kod Siska. Prigodan domjenak i ugodno druženje u znaku Češke zaključili su još jednu nadasve lijepu večer.

Program je održan pod pokroviteljstvom i uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH i Općine Lipovljani.

Martina Prochazka Kovačić