SVEČANO OBILJEŽENI BLAGDANI SVIJEĆNICE I SV. BLAŽA

U lipovljanskoj župi sv. Josipa, vjernici su početkom veljače svečano obilježili dva blagdana. U župnoj crkvi, svetom misom i blagoslovom svijeća, u petak, 2. veljače, proslavljen je blagdan Svijećnice. U subotu, 3. veljače, u crkvi u Staroj Subockoj proslavljen je blagdan sv. Blaža, koji je u Hrvatskoj poznatiji kao blagdan sv. Vlahe, zaštitnika Dubrovnika.

                Misna slavlja u Lipovljanima i u Staroj Subockoj vodio je Tomislav Pavlović, župnik lipovljanske župe. Obilježavanje blagdana sv. Blaža u Staroj Subockoj, započelo je također blagoslovom svijeća, za sve vjernike koji nisu bili dan prije na Svijećnici u Lipovljanima. Nakon prisjećanja na život sv. Blaža, odnosno sv. Vlahe, hrabrog biskupa i mučenika, za sve prisutne vjernike u Staroj Subockoj održano je i tradicionalno ”grličanje’. To je blagoslov grla svakog vjernika, koji se održava samo na Blaževo, u spomen na sv. Blaža i njegovo znamenito spašavanje dječaka. 

                Nakon blagoslova grla, župnik Tomislav Pavlović, najavio je i trodnevno misno slavlje lipovljanske župe u Staroj Subockoj, u čast Gospe Lurdske i Svjetskog dana bolesnika, koji se obilježava 11. veljače, na dan blagdana Gospe Lurdske. Trodnevno misno slavlje završit će u nedjelju, 11. veljače u večernjim satima.   

Damir SMETKO